Henrik springer för medalj i Peking

Sverige hade inga maratonlöpare i OS i Peking. Men på onsdagen ställer sig synskadade Henrik Rüffel på startlinjen för att kämpa om en medalj i Paralympics. Vid sin sida har han rutinerade maratonlöparen Cédric Schwartzler som ledsagare.

På papperet är Henrik Rüffel en av medaljkandidaterna. Personbästat på 2.38.24 från 2001 är en tid som skulle sätta honom högt upp i årets Sverigestatistik även för seende löpare. Men tiden är satt när Henrik fortfarande kunde springa själv.

Henrik Rûffel är drabbad av den ärftliga ögonsjukdomen Retinitis Pigmentosa, ett samlingsnamn på ögonsjukdomar som drabbar ögats näthinna.
- Först såg jag bara dåligt i mörker. För sju år sedan började jag gå med vit käpp. Men fortfarande för två år sedan lyckades jag springa Lausanne Marathon själv, men nu måste jag ha en ledsagare med mig på lopp och om jag ska springa ute, berättade Henrik i en intervju med Marathon.se efter det att han förra hösten klarat kvaltiden till Paralympcis.

Tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid går starten på samma bana som i OS. Vid Henriks sida finns Cédric Schwartzler. Cédric, som var fyra i SM på maraton 2007, kommer att ledsaga hela vägen, 42,2 kilometer. I en del andra lopp har Henrik bytt ledsagare under loppet. Det är tillåtet att ha upp till fyra ledsagare men förutom att det är en ekonomisk fråga så har Henrik fullt förtroende för Cédric som är känd för att vara en taktiker och kunna hålla jämn fart.
- Det är en jättebra bana inga gropar eller konstiga hinder så jag kommer inte att behöva guida honom så mycket, säger Cédric till DN inför loppet.
- Jag kan springa och motivera honom och se till att springer bra tekniskt i stället.

I oktober förra året sprang paret Rüffel/Schwartzler Frankfurt Marathon på 3.04.08.
- 2.45 har räckt till brons de senaste gångerna, men jag vet inte hur bra de andra är nu, säger Henrik inför loppet.