Hederspris till marans grundare
Pådrivande i många frågor kring långlöpning, allt från löpares och arrangörers villkor till att skapa nya långlopp. På onsdagskvällens Friidrottsgala tilldelades Hässelbyledaren Anders Olsson Svenska löpares hederspris för att med Stockholm Marathon ha grundat och utvecklat intresset för långlopp.
– Det här priset skulle du ha haft för länge sedan, sade Evy Palm som var snabbast att gratulera Anders som kvällen till ära uppvaktades av ledare, några tidigare aktiva och anställda i Stockholm Marathon Gruppen vid en privat tillställning.
– Men av alla lopp som du startat är Tjejmilen det som jag personligen uppskattar mest, fortsatte Evy.
Juryn i friidrottsgalan valde att fokusera på Stockholm Marathon. Listan på evenemang som Anders Olsson under sina år som ledare för Stockholm Marathon organisationen dragit igång är dock lång. Bellmanstafetten, Vårruset, Tjurruset och Premiärmilen är andra välkända arrangemang.
– Anders har alltid sett och månat om oss elitlöpare, men den stora insatsen är ändå den som han genom loppen gjort för folkhälsan, sade Anders Szalkai i sitt hyllningstal.
Prisutdelaren Stefan Olsson, Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare, poängterade hur viktiga de stora loppen har varit och är för friidrottens ekonomi. De ideela föreningarna bakom Stockholm Marathon Gruppen har sedan 1979 genom fem miljoner starter genererat en miljard i omsättning kalkylerade Stefan Olsson.
Svenska löpare motivering i sin helhet:
Allting började hösten 1978 med en amerikansk tidningsartikel om det udda fenomenet New York Marathon som fått världens huvudstad att för en dag regeras av ett marathonlopp.
Hos en ung sportjournalist som i tonåren friidrottat I Hässelby väckte artikeln tanken Visst skulle man väl kunna göra samma sak också här i Stockholm? .
Och mindre än ett år senare hade hans förening i samarbete med Spårvägen blivit allra först i Europa med det nya konceptet marathon mitt i en storstad.
Stockholm Marathon blev dessutom succé direkt med tvåtusen deltagare och hundratusentals entusiastiska åskådare!
Eftersom det var ett friidrottsarrangemang kom maran att få sin främsta betydelse som inspiration för otaliga andra friidrottsledare runtom i landet till att skapa sina egna löparfolkfester på respektive hemort.
Och idag är massloppen på gatorna i våra städers centrala delar en på alla sätt och vis så självklar och viktig del av Svensk Friidrott att det är svårt att föreställa sig att det inte alltid varit så.
Loppen är ju en så fantastisk mix: Folkfest och folkhälsoinspiration kombinerat med marknadsföring av och resursskapande för Svensk Friidrott och dess föreningar.
Svenska löpares hederspris delades ut första gången 2015. Ultralöparen Jonas Buud fick priset för att genom sina VM-medaljer och andra internationella framgångar öka det allmänna intresset för ultralöpning.