Haren vannRom Marathon

Philip Tanui från Kenya var engagerad som hare i Rom Marathon. Hans uppgift var att hjälpa landsmannen Philip Chirchir att hålla ett högt och jämnt tempo. Tanui fullföljde sin uppgift i drygt tre mil, men sedan gjorde haren något oväntat.

Istället för att bryta så ökade Tanui tempot. Åtta kilometer från mål gick han loss och vann till sist på 2.09.56.
Dimitri Kapitanov från Ryssland slutade efter en stark avslutning på andra plats med 2.10.10 ? fem sekunder före Chirchir.
Fjolårets EM-trea Maura Viceconte från Italien segrade i damklassen på 2.29.36 efter att ha legat ensam i täten under loppets andra halva.
Rom Marathon lockade 5 000 löpare. Nästa år räknar arrangörerna med ett betydligt större startfält. Då avgörs loppet den 1 januari och blir därmed 2000-talets första stora maratonlopp i Europa. År 2000 förläggs start och mål på Sankt Petersplatsen.