Här föds en ny svensk löparstjärna
En ny svensk löparstjärna presenterade sig tidigt på måndagsmorgonen svensk tid. Då underskred nämligen 21-åriga Sarah Lahti överraskande det svenska rekordet på 10 000 m vid en tävling i Palo Alto i Kalifornien.
Midde Hamrins tidigare rekord 31.57,15 har varit ohotat sedan Midde noterade sin tid i Helsingfors 1990. Ingen svenska har sedan dess ens varit inom en minut från Middes notering.
Klockan 23 på söndagskvällen, lokal tid, sprang nu Sarah Lahti på 31.54.87 sitt livs första tävling på 10 000 m. Hon vann överlägset – tvåan var distanserad med nära 20 sekunder. Sarah var ensam i täten de tre sista kilometrarna.
– Underbart att det blev svenskt rekord, kommenterar Sarah, som givetvis var nöjd med sitt lopp, men ändå inte riktigt belåten:
– Tänk om jag fått springa i A-heatet istället. Då hade jag nog klarat kvalgränsen till OS.
Fem sekunder från OS-gränsen
31.54.87 innebär att Sarah med bred marginal klarat den svenska kvalgränsen (33.20) till sommarens EM-tävlingar i Amsterdam. Det återstår däremot några sekunder till den tuffa OS-gränsen 31.50.
Just nu – i början av utomhussäsongen – är Sarah faktiskt åtta på världsbästalistan för seniorer på 10 000 m.
Just OS har länge varit säsongens stora mål för den tuffa Hässelby-löparen. Hon är trea i sin åldersklass U23.
Tävlingen i Paulo Alto var en breddtävling, främst för studenter vid amerikanska universitet. Tävlingen var dock öppen även för internationella friidrottare.
På 10 000 m fick 60 manliga och 60 kvinnliga löpare plats i tävlingen.
Sarah placerades i damernas B-heat.
Fick inte springa A-heatet
– Vi bråkade så mycket vi kunde för att få Sarah flyttad till A-heatet, men det hjälpte inte, berättar Hässelby-tränaren Albin Johansson som åkt över till USA för att stötta Sarah Lahti i hennes viktiga säsongdebut.
– Sarah själv kom direkt från en månads höghöjdsträning i Flagstaff i Arizona. Hon har, tillsammans med flera andra svenska löpare, stannat kvar i USA och tränat sedan inomhus-VM.
– Inför loppet kändes det som om EM-gränsen inte skulle bli något problem, berättar Albin Johansson.
– Sarah har imponerat på träningarna de senaste dagarna. Hon var mycket fokuserad inför loppet.
– Vi sa att hon inte skulle tänka så mycket på OS-kvalgränsen utan istället känna hur loppet utvecklades.
Det var två harar i B-heatet, som dock bara orkade hålla fart i 3 000 m. Vid 5 000 gick Sara upp i ledningen och från 7 000 m var hon ensam i täten. Det är inte i den här typen av lopp som man normalt noterar nya rekord. Då brukar det istället oftast handla om perfekta hänglopp där man får hjälp med farthållningen under större delen av loppet.
Nu fick Sarah istället springa många kurvor i ytterspår när hon kom ifatt varvade löpare.
Snabbaste kilometerna på slutet
Sarahs kilometertider i rekordloppet: 3.13 – 3.10 – 3.13 – 3.16 – 3.15 – 3.15 – 3.09 – 3.10 – 3.08 och 3.06. Sista varvet gick på 71,5.
Observera att Sarah demonstrerade sin styrka genom att kunna öka tempot på slutet när hon var ensam i täten:
– Vi skrek på Sarah som sjutton under de sista varven, men hon hade koll på läget, berättar Albin Johansson.
Om Sarah Lahti hade otur när det gäller heatindelningen så hade hon istället tur med tidsprogrammet. Damernas 10 000 m avgjordes först klockan 23 på kvällen. Då var det perfekta förhållanden med 15 grader och vindstilla. Tidigare på dagen var det pressande varmt. Sarahs klubbkamrat Elmar Engholm, som öppnade mycket tufft i sitt heat på 3 000 m hinder (5.20 vid 2 000 m) fick i det närmaste värmeslag och tvingades bryta.
– Det här är det bästa banlopp som Sarah någonsin gjort, betygsätter Albin Johansson. Kanske har hon någon gång gjort terränglopp av högre klass.
Sarah Lahti har stor bredd som löpare. I vintras satte hon svenska inomhusrekord på 3 000 meter och två engelska mil. Hon kvalificerade sig på 1 500 m till inomhus-VM. Vid mästerskapen i Portland i Oregon var sedan Sarah nära att ta en överraskande finalplats trots att 1 500 m inte är hennes bästa distans.
Sarah Lahti är en tuff löpare som valt att gå sin egen väg när det gäller löpningen . De senaste åren har hon medvetet sökt upp tuffa träningsmiljöer utomlands, främst i Holland. Hon har nått stora framgångar i ungdoms- och juniorklasserna. Trots att Sarah fortfarande är junior har hon tre raka segrar på 3 000 m i inomhus-SM för seniorer.