Här är New Yorks omslagspojke

Här är New Yorks mest sedda svensk just nu. I tunnelbanan, på bussar, i brochyrer och affischer gör Bernt Hedlund reklam för årets ING New York City Marathon.
– Det var verkligen en fantastisk upplevelse att springa loppet, jag gjorde highfive med publiken hela vägen, säger den 58-årige förskolläraren som blivit New York-kändis utan att bli tillfrågad.

Häromveckan var det några föräldrar till barn på förskolan där jag jobbar som berättade för några kollegor att de sett mig på affischer i tunnelbanan i New York.

Bernt Hedlund förverkligade en dröm när han 2009 sprang New York City Marathon.
– Först sved det litet eftersom resan och startplats kostade drygt 20000 kronor, men efteråt så var det med alla upplevelser helt klart värt alla pengarna. Vilket fantastisk lopp, vilken fantastisk publik.

Bilden som används i reklamen är tagen på First Avenue på Manhattan. På affischerna står det ungefär: Bernt Hedlund från Sverige trivs efter 16 miles av New York City Marathon.
- När vi kom in på Manhattan så kokade publiken, det var ett enormt tryck, berättar Bernt.
- Men bilden kunde ha varit tagen var som helst efter banan. Mitt minne är att jag sprang och gjorde highfive med publiken hela vägen. Med alla, barn och vuxna, kvinnor och män.

Bernt Hedlund är en rutinerad maratonlöpare men inför starten i New York Marathon så fick han rådet av en kompis att strunta i tiden, inte springa med klocka och bara njuta av loppet.
– Sätt på dig något så att det syns att du är svns att du är svensk så kommer publiken att heja fram dig, sade hon.
– Jag sprang mitt snabbaste lopp på många år och hade 3.25.29 i mål.

Bilden av Bernt dök upp första gången i officiella sammanhang i bildförsäljningen som görs efter loppet.
– När jag gick in för att beställa min bild så var det första jag såg en bild på mig själv. Jag trodde först att det webbsidan som var så smart och kunde känna att det var jag, att alla fick se en bild på sig själv direkt. Sedan förstod jag att de bara tyckte att bilden var bra.

– Bilden har sedan använts i olika sammanhang och någon gav mig rådet att jag borde kräva ersättning, och jag tänkte att jag kunde kanske få en gratis startplats. Det skulle ju inte kosta arrangörerna någonting. Men det blev ingenting och svar skickade de bara en stor kopia på bilden.
– Det är klart att det känns litet underligt när folk ringer och berättar att de sett mig på bilder i New York. Häromveckan var det några föräldrar till barn på förskolan där jag jobbar som berättade för några kollegor att de sett mig på affischer i tunnelbanan i New York.

Tro alltså inte att Bernt är köpt när han öser lovord över New York City Marathon.
– Ska man springa bara ett maratonlopp någon gång så är det nog i New York.

Söndagen 6 november avgörs 2011 års ING New York City Marathon. På startlinjen finns 47000 löpare. Av dem är 550 svenska löpare.