Här är halvmaran bättre än Varvet

Huvudstaden och sevärdheter lockar utländska löpare till DN Stockholm Halvmarathon.

DN Stockholm Halvmarathon är populärare än någonsin. När det gäller antalet utländska löpare har halvmaran i Stockholm nu passerat GöteborgsVarvet. Drygt 15 procent eller 2 332, av de 15158 anmälda löparna är utländska gäster.

Vår forskning visar att löpare gärna reser på egen hand och är beredda att både anmäla sig och boka på nätet.

– Vi är glada över siffrorna men samtidigt något förvånade, säger DN Stockholm Halvmarathons Anders Olsson.
– Vi har på Internet information och anmälan på fyra språk, men annars har vi egentligen inte gjort någon mer omfattande marknadsföring utanför Sverige.

Medan arrangörerna i Stockholm konstaterar att loppet nu har mer än 15 procent internationella deltagare så funderar GöteborgsVarvet på vad man kan göra. Senast hade man 3,8 procent, eller i löpare 2250 utländskt deltagande.

Ekonomerna Jenny Cheng och Hanna Sundell har ägnat ett halvår åt hur GöteborgsVarvet ska lyckas internationellt. Resultatet är en mastersuppsats vid Göteborgs Universitet med titeln Foreign Market Entry Modes of Running Events – the internationalization of GöteborgsVarvet Half marathon.

GöteborgsVarvets tävlingsledare Bo Edsberger förklarar i en intervju att målet är att få upp andelen utländska löpare till tio procent.
– Men GöteborgsVarvet har egentligen inte gjort några direkta internationella marknadsföringsinsatser då loppet varit framgångsrikt att locka till sig inhemska löpare och därmed gjort Göteborgsvarvet till världens största halvmarathon. GöteborgsVarvet har också en begränsad budget vilket gör att de måste prioritera. Detta har lett till att man valt att lägga mer fokus på västsvenskarna säger masterstudenten Jenny Cheng.

Jenny Cheng säger att hon inte vet så mycket om Stockholms halvmaraton men spånar ändå kring varför Stockholm Halvmarathon har lyckats nå ut.
– En anledning kan vara att det är lätt att resa till Stockholm och att en huvudstad har stort attraktionsvärde. Vår forskning visar att löpare gärna reser på egen hand och är beredda att både anmäla sig och boka på nätet.
– För GöteborgsVarvet är det också så att i och med att loppet är så populärt och blir fullt så tidigt, så kanske inte de utländska löparna hinner att anmäla sig.

DN Stockholm Halvmarathon har ökat varje år sedan man bytt namn från St Eriksloppet och ännu tidigare Stockholmsloppet.
En annan förklaring till den internationella succén kan vara ASICS Stockholm Marathons goda renommé. Bland annat så har den amerikanska boken The Ultimate Guide to International Marathons rankat ASICS Stockholm Marathon som världens bästa maratonlopp. 2012 års ASICS Stockholm Marathon lockade 8 990 löpare från andra länder än Sverige.