Häng med på Davids löparresa

Full fart i Lidingöloppet hösten 2011. David Nilsson blev tvåa i loppet efter en stark andra halva.

Löpare med filmutbildning i bagaget. Med den kombinationen kommer David Nilsson in på Marathon.se där han med filmen som media kommer berätta om sin träning, och om livet som heltidslöpare. I veckan åker David till USA, en resa som blir starten på hans blogg här på Marathon.se

Jag kommer att träna med olika löpare, och hoppas kunna visa olika platser och möten på ’löparresan’

2012 blir David Nilsson 25 år och det här året han ska satsa på löpning fullt ut.
Inga kompromisser, utan all energi ska läggas på att utforska hur bra han kan bli som löpare.
Just löpare har han varit nästan hela sitt liv. Han föddes in i sporten med en mor och far som sprang (och har mängder med DM-titlar) och två äldre systarar, Ida och Johanna, som varit på elitnivå inom löpningen. Även Davids lillebror, Marcus, håller på med friidrott, men har valt tiokamp som sin gren.

2011 blev något av ett genombrott för David i seniorsammanhang, då han ganska otippat tog silver på SM på maraton, med tiden 2.22.59. Maratontiden förbättrades i december ner till 2:21:25 i ett lopp i Spanien och innan dess hann David under hösten bli bäste svensk och total tvåa på Lidingöloppets 30 km.

Hur ser din löparkarriär ut hittills?

- Jag blev inskolad i löpningen tidigt, jag minns inte hur tidigt men jag var med i smålopp redan när jag var 6-7 år. Jag kombinerade löpningen i början med både fotboll och ishockey men vid 15-16 års ålder blev det löpning mer och mer som gällde. Det var i den åldern jag mer började tävlingslöpa och då blev det att jag ville prioritera den träningen mer och mer. Sen gick satsningen i löpning lite i vågor, och vissa perioder var det mer löpning vissa perioder gick studier eller annat först. Men sedan tre år tillbaks ser jag det som att jag satsat mer konkret på löpningen.

Var det då, för tre år sedan, du bestämde dig för att satsningen skulle ligga mot maratonsträckan?

- Nej inte direkt, utan det var inte mot någon bestämd sträcka. Det har mer vuxit fram efterhand, och nu ligger helt klart fokuset mot maraton.

När bestämde du dig för att satsa 100 procent på löpningen?

- Jag började fundera i februari 2011 på om det skulle vara möjligt att bara fokusera på löpningen under en period i mitt liv. Under sommaren startade jag min test. Hittills har det gått runt och jag har klarat att ha löpningen som min inkomstkälla och därmed kunnat lägga all den tid som krävs för träning och vila.

Hur funkar heltidssatsningen rent ekonomiskt?

- Konstigt nog funkar det bättre nu än innan jag bestämde mig att köra fullt ut. Nu lever jag klart mer ekonomisk och bränner inte pengar på materiella saker som jag gjorde förr. Jag har inte ändrat levnadsstil eller så, men mer tagit bort onödiga inköp.
Prispengar och stöd från min klubb Högby IF ger basen i satsningen, men det är inget jetsetliv.

Du har haft riktigt framgångsrika löparsystrar, Ida och Johanna, har dom på något vis inspirerat dig i din satsning?

- Ja, det tror jag. Jag vet inte riktigt hur eller hur mycket, men jag vet att det på sätt och vis både påverkat och inspirerat mig.

Hur är din löparstatus just nu?

- Tyvärr är det lite instabilt, jag vet faktiskt inte riktigt. Som alla löpare får man skavanker ibland, och just nu har jag ett knä som strular. Jag har inte kunnat springa på nästan en månad nu. Jag ska faktiskt kolla upp det hos en läkare om några timmar, men jag hoppas det fixar till sig snabbt. Jag håller ingång bra alternativt, och vet att jag brukar komma igång ganska fort när jag väl kan springa för fullt igen.

Var har du din bas i träningen?

- Jag har haft min bas i Malmö i ett och ett halvt år, men från nu har jag faktiskt inte kvar någon fast punkt. Imorgon, torsdag, åker jag till USA och ska ligga där borta och träna under 2-3 månader, och sen efter det får vi se var jag ska utgå från. Visst skulle det vara skönt att kanske ha en fast punkt när jag kommer hem.

Så din filmbloggstart blir från USA?

- Ja, det är tanken. Jag har haft idéer tidigare kring att filma tidigare, men nu när jag har en uppgift känns det jättekul. Jag kommer att träna med olika löpare, och hoppas kunna visa olika platser och möten på ”löparresan”.

Hur är din erfarenhet av att filma?

- Jag har läst filmvetenskap på Stockholms universitet, sen har jag läs några fristående kurser och en praktisk filmkurs på Södertörns Högskola men framförallt en pratisk filmutbildning på Skurups folkhögskola. Så det är de jag har med mig i filmandet.

Det blir spännande att se resultatet, men om vi återgår till löpningen, hur ser de närliggande målen ut?

- Tanken med USA resan är att jag ska avsluta den med Boston Marathon, och kanske några andra lopp dessförinnan. Sen blir det förhoppningsvis Stockholm Marathon när jag kommer hem.
- Nu med tanke på knäproblemet, vet jag ju inte riktigt när jag kommer igång med löpningen så vi får se hur de konkreta målen blir.

Marathon.se tackar för intervjun och ser med spänning fram mot filmbloggandet här på sidan

Debuten i ASICS Stockholm Marathon med hela den svenska eliten slutade med ett SM-silver.