Häng med och spring långpass i grupp

Träningen för GöteborgsVarvet med träningsupplägg av Anders Szalkai började i veckan. Till helgen är det långpass på sexton olika orter i Sverige.
– Det kostar inget att vara med utan vi gör det här för att hjälpa folk igång och för att fler ska få chansen att testa att träna med löparklubbar, säger GöteborgsVarvets Tommy Bäckström.

Jag tror att vi har utbildat nära hundra ledare enligt den löptränarutbildning som Svenska friidrottsförbundet tagit fram

På sexton olika orter har GöteborgsVarvet samarbete med lokala löparklubbar. Varvet står för samordning, utbildning av ledare och upplägg på träningen. Långpassen under vintermånaderna kommer att vara mellan 60–90-minuter.
– Alla oavsett nivå är välkomna att springa långpass med oss under vintern och under våren fortsätter vi med GöteborgsVarvets löparkväller på samma orter, säger Tommy Bäckström.

Så här går det till
På långpassen (under vintermånaderna) springer man 8-13 km (60-90 min). På löparkvällarna (senare under våren) är distansen 5-8 km (45-60 min). Passen innehåller kort introduktion i något aktuellt ämne kopplat till hälsa/löpning, gemensam uppvärmning, löpning i grupper efter nivå och avslutas med gemensam stretching. Efter passet bjuder GöteborgsVarvet på vatten, Kexchoklad och energidryck från Isostar.
– Vi hjälper de lokala föreningarna att få igång träningen, berättar Tommy Bäckström. Många har löpargrupper och egna träningstillfällen och det här är ett sätt att få folk att hitta till våra klubbar.

I grunden ägs GöteborgsVarvet av Göteborgs Friidrottsförbund. En del av idrottsrörelsen i Sverige alltså. Med sina långpass och löparkvällar breddar Tommy Bäckström & Co intresset och kunnandet för löpträning.
– Jag tror att vi har utbildat nära hundra ledare enligt den löptränarutbildning som Svenska friidrottsförbundet tagit fram, säger Tommy Bäckström.

Orterna där det är långpass vintern 2013
Ingen föranmälan behövs, det görs heller ingen deltagarregistrering och dessutom är det kostnadsfritt. Och du behöver inte vara anmäld till GöteborgsVarvet för att få vara med!

Lördag 19 januari, 16 februari och 16 mars
Borlänge: kl 10.30 Mellsta Motionscentral 10:30.
Göteborg: kl 10.00, Skatås Motionscentrum
Helsingborg; kl 10.00, Götatorpet i Fredriksdal
(9 mars istället för 16 mars)
Kungsbacka: kl 10.00, Tingbergsvallens IP
Mellerud: kl 10.00, OK Kroppefjälls stuga, Dals-Rostock
Nödinge: kl 10.00, Dammekärr, OK Alehofs klubbstuga
Uddevalla: kl 10.00, USK klubbstuga, Bjursjön
Umeå: kl 10.00, Friidrottshallen Nolia

Söndag 20 januari , 17 februari och 17 mars
Borås: kl 10.00, Kransmossens IP
Jönköping: kl 10.00, Kålgårdarenan, Jönköping
Karlskrona: kl 10.00, Bastasjöstugan
Lerum: kl 10.00, Riddarstens parkering, vid scoutstugan
Linköping: kl 10.00, Ryds Motionscentrum:
Mölndal: kl 10.00, Åby Friidrott (västerom Åby Simhall)
Skövde: kl 10.00, Skidstadion,Billingens friluftsområde
Trollhättan: kl 10.00, Roddhuset på Spikön