Halvmaran har fått en drömstart

Start på Strömbron in på Kungsträdgårdsgatan, rakt fram i 700 meter. En drömstart för mer än 10000 löpare i lördagens Ramboll Stockholm halvmarathon. Den nya spektakulära startkilometern inbjuder till breda publikled – och en riktigt snabb start på höstens största svenska halvmara.

Visst är det en häftig ny start för loppet som i många år har haft start och mål mitt inne i Stockholm. Rätt in i city en lördagseftermiddag. Kl 15.30 går första starten, sedan följer ytterligare sex startgrupper fram till 16.00. 
– Jag trodde aldrig att vi skulle få springa in mot Hamngatan och shoppinggatorna, men Polisen gav klartecken, säger tävlingsledaren Ulf Saletti.

Nu slipper halvmaratonlöparna den tidigare lite krångliga starten från  Gustaf Adolfs Torg uppför den smala Malmtorgsgatan på bakgatorna i City. Med den nya starten på Strömbron och 400 meter rätt fram på Kungsträdgårdsgatan, två kvarter in på Norrlandsgatan kommer det nu att bli en snabb och lättlöpt första kilometer.

Med ett Stockholm i ständig förändring är det några banändringar varje år. Till 2018 års lopp är det förutom starten och första kilometern fram till Klaratunneln är tre ytterligare förändringar mot de senaste årens lopp.

Banändring nummer två är vid Hornsbergs strand.
– Där finns det massor med hinder i vägen så vi låter banan gå längs Franzéngatan som går parallellt med Hornsbergs strand. Det blir betydligt bättre framkomlighet på så sätt, menar Ulf Saletti. 

Den tredje stora förändringen är på Söder:
– Här kommer löparna mellan Timmermansgatan och Gamla stan - på en sträcka motsvarande cirka 700 meter att möta varandra.
Från banans km 13 springer löparna västerut på Hornsgatan, och från banans km 19 springer de österut. Det är min erfarenhet att det blir väldigt positivt för löparna att mötas på banan – heja på varandra, släng iväg några high-fives och kanske se någon kompis springa förbi på andra sidan
– Dessutom så slipper man genom banändringen stigningen upp mot Götgatsbacken.– Jag har inte räknat på höjdmeter, men min känsla är att det totalt kommer att är färre och att banändringarna är ett plus för löparna.