Halvmara på snabbaste banan

Sveriges snabbaste bana finns i Anderstorp. Åtminstone när det gäller racing. På lördag testar Anderstorps OK hur snabb den gamla Grand Prix-banan är för löpare när man ordnar ett halvmaraton, 21097 meter.

Lilla Anderstorp i Småland fick under 1970-talet vara med i motorvärldens finrum. Mellan 1973 och 1978 arrangerades Sveriges Grand Prix i formel 1. En storhetstid för svensk motorsport och ett lyft för orten.
De svenska formel 1-stjärnorna Ronnie Peterson och Gunnar Nilsson dog båda 1978 och med dem försvann också formel1-VM från Sverige.

Men banan finns kvar. När Anderstorps OK började planera för sitt 70-års firande så var det några av klubbmedlemmarna som började fundera på om man kunde arrangera något på motorbanan.
På lördag blir det nu ett halvmaraton på den formel 1-banan.
- Vi tyckte det var en annorlunda och nytänkande idé. Nu får man chansen att komma ut och se banan i sin helhet, säger Anders Wennberg, tävlingsledare i Anderstorps OK

Hela banan är 4025 meter lång. Det innebär att man springer 5,2 varv på motorbanan. Det handlar om en i stort sett helt flack bana som springs i högervarv. Formel 1 bilarnas fart togs ner av 5 högerkurvor och 3 vänsterkurvor, men de något doserade kurvorna kommer knappast att sätta ner farten för löparna.

Familjefest
– Alla som vill får vara med. Det är ett evenemang för hela familjen. De som är under 15 år får springa på go-cart banan och de vuxna får springa på den stora banan. Man kan göra anmälan på plats om man vill det, säger Anders Wennberg som hoppas att det kommer folk även från västkusten och andra delar av landet.
Förhoppningen är att det blir en aktivitet som kan återkomma vid fler tillfällen. Utöver halvmaratonloppet kommer det även att finnas servering och utställning av racerbilar.

Fotnot: I det sista formel1-loppet på Anderstorp hade Niki Lauda den snabbaste varvtiden med 1.24,836. De snabbaste löparna kommer att behöva drygt tolv minuter för samma varv.