Guide till de bästa loppen på Sollentuna GP

Turebergs Yolanda Ngarambe dominerar svensk medeldistans just nu. På tisdag springer hon 800 meter hemma på Sollentunavallen.

Svensk löpning är på frammarsch. På det två senaste åren har det satts 18 svenska rekord på medel- och långdistans. På tisdag kan du se de flesta av rekordlöparna under en och samma kväll. Kalle Berglund, Lovisa Lindh, Napoleon Solomon och Yolanda Ngarambe kommer till Sollentuna GP.

Tävlingen på Sollentunavallen ingår i serien Folksam Grand Prix, som under många år har bestått av de största friidrottsgalorna i Sverige näst efter DN-/BAUHAUS-Galan på Stockholms Stadion. Förutom loppen som vi går igenom noggrant nedan är fokus på Daniel Ståhl, Henrik Larsson och Angelica Bengtsson.

Ståhl har vid två tillfällen fått iväg årets längsta diskuskast i hela världen just på Sollentunavallen. För två år sedan slog han Ricky Bruchs 33 år gamla svenska rekord med ett kast på 71.29. Daniel har inlett året i bättre form än någonsin och chansen är därför stor att få se diskusen landa över 70 meter, något som ytterst få i världen har lyckats med på senare år. Tre av de fyra bästa på OS kommer till Sollentuna för att sparra honom till de längsta kasten.

Henrik Larsson är något så sällsynt som en svensk tonåring som etablerar sig bland Europas främsta sprinterlöpare. Under den senaste veckan har han gjort tre lopp kring det svenska rekordet 10.18, som har stått sig sedan 1996.

Angelica Bengtsson lyckades på självaste Nationaldagen med att vinna stavhoppet på Diamond League-galan i Rom. En seger på den allra högsta nivån är något som bara nio svenskar någonsin klarat av, oavsett gren. Med 4.76 satte hon också ett nytt svenskt rekord. Det har hon gjort förut på Sollentunavallen, redan som 18-åring. Nu fyller hon snart 25 och är alltså mogen att besegra hela världseliten. I Rom fick två olympiska och två världsmästare ge sig.

Men här på marathon.se fokuserar vi på löpning. Här är guiden till bästa längre loppen under tisdagskvällen på Sollentunavallen:

18:30, 1500 meter Kvinnor
Ett lopp för de yngre svenskorna, som har Junior-EM (U23) på hemmaplan, i Gävle i, mitten på juli. Dit har Isabella Andersson, från Sollentuna GP:s arrangör Tureberg, kvalat in tillsammans med Sara Christiansson, som är uttagen på 5000 meter. De utmanas av 23-åriga Linn Söderholm och Elin Brink. Den senare var förra veckan en kvarts sekund från att klara kvalgränsen 4:27.00.


19:20, 800 meter, Män 
På torsdagskvällen tog Kalle Berglund över det svenska rekordet på en mile (1609) meter från Anders Gärderud, som ägt det i 44 år. Nu steppar han ner till halva distansen, som han slog igenom i. Kalle var fyra på Junior-EM som 18-åring. Han möter Johan Rogestedt, som vann Ungdoms-VM som 16-åring.

19:30, 3000 meter hinder Män
Bäddat för hemmalöparen Napoleon Solomon, som har briljerat på längre distanser i vinter, framför allt med nytt svenskt rekord i halvmaraton. Nu jagar han tiden 8:29 för att få springa på VM till hösten.

20:05, 1500 meter Män
På 1500 meter korsas vägarna. EM-fyran på 800 meter Andreas Almgren kommer från den ena änden. Suldan Hassan, som vann 5000 meter på Finnkampen från den andra. Han är också på väg till JEM U23, tillsammans med Emil Danielsson (ännu inte bekräftad) och Simon Sundström (klar på 3000 hinder).

20:25, 800 meter Kvinnor
Ett slag mellan Sveriges tre bästa, som alla är ute efter VM-kvalgränsen 2:00.60. Den mest kända är Lovisa Lindh, som har ett EM-brons. Men hemmastödet har Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe. Hanna är den före detta fotbollsspelaren som gått till VM-semifinal. Yolanda har exploderat under vintern och våren och är nu Sveriges snabbaste på fyra distanser, 800, 1500, 3000 och 5000 meter!

20.35 Efterprogram med 1500 meter Män, 5000 meter Kvinnor & Män
För dem som ännu inte har nått fram till landslagsnivå är Sollentuna GP en mycket viktig tävling att kunna utvecklas i. Med jämbördigt motstånd, bra organisation och ett gynnsamt väder, när vinden brukar lägga sig till den sena kvällen är det många personliga rekord som har slagits. Om du är en sann löparvän stannar du kvar även när stjärnorna har slutat tävla. Kanske får du sen en blivande och kan säga, ”Jag var där när hen fick sitt genombrott.”

Lorenzo Nesi

Info om biljetter, tidsprogram och startlistor hittas här