Grattis Musse, du är bäst under 2000-talet!

Grattis Mustafa Muhamed! Du är Sveriges bästa löpare under 00-talet.
På fredagen offentliggjordes utnämningen av "Decenniets svenska löpare". En expertjury med elittränare och ledare var eniga i sitt beslut.
Plåster på såren för "Musse" som just nu bara kan springa lite försiktigt efter en knäoperation i mitten av december.

Skadan och operationen var ett antiklimax på ett fantastiskt årtionde för Mustafa. Ett årtionde där han konsekvent leverererat när det verkligen gällt.

Juryn utrycker det så tjusigt i sin motivation:
Han har dominerat svensk långlöpning under hela 00-talet. Såväl på bana och landsväg som i terräng har han lyckats nå högsta internationella klass. Han har visat prov på förmåga att prestera som bäst när det verkligen gäller. Sviten med fem raka finaler i stora mästerskap är världsklass. Han har dessutom presterat på topp både i landsvägslopp och i terränglöpning där han tillhör den yppersta eliten.

De största framgångarna har Musse nått på bana och 3000 meter hinder där han varit i final i samtliga stora mästerskap sedan OS i Aten 2004. En gren som hade ett svenskt rekord som ansågs svårslaget. Men Musse kapade nästan tre sekunder på Anders Gärderuds världsrekordtid från den klassiska OS-finalen i Montreal 1976.
Den 28 juli 2007, i Heusden-Zolder i Belgien, sprang Mohamed på tiden 8.05,75 på 3000 m hinder. En världstid.

- Musse är egentligen inte så snabb, det är hans uthållighetsförmåga som är extrem, att kunna springa så snabbt som han har gjort på 3000 meter hinder, så nära sitt max trots att det står bockar i vägen, förklarar Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai.
- Ödmjukhet och öppenhet är en andra viktiga egenskaper som vi inte får glömma bort, tycker Anders Szalkai. Tack vare det så har han fått många vänner, även bland dem i världseliten. Han har fått och tagit chansen att träna med de bästa.

Finländaren Janne Holmén, britten Mo Farah och ett gäng kenyanska stjärnlöpare har varit sparring under långa träningsläger i Afrika och i Schweiz. För numera tränar Musse liksom de andra i världseliten på hög höjd och det blir många månader per år som Musse ligger på läger. Men den fasta punkten finns numera i Göteborg där han bor tillsammans med löpande hustrun Hanna Karlsson.

Under hela sin karriär har Mustafa Mohamed haft Ulf Friberg som tränare och tävlat för Hälle IF (se separat artikel).
Det var ett ganska stort gäng som tränade tillsammans i slutet av 1990-talet. En av dem som kunde matcha och springa ifrån Musse var klubbkompisen Joakim Johansson.
- Jag har känt Mustafa sedan hösten 1997, berättar Joakim som numera lagt ner löparkarriären.
- Tanken slog mig aldrig att han skulle bli en världslöpare. Att springa på 8.20-8.25 är ju helt okej, men att slå Gärderuds rekord och därmed bli en världslöpare är fruktansvärt stort. Det kom inte som en överraskning, men inte heller, för mig, väntat.