Göteborg vill inte ha kaos igen

Sjukvården hann inte med när rekordmånga löpare under 2010 års lopp i Göteborg kollapsade.

Det var kaos kring sjukården i GöteborgsVarvet 2010. Varken löpare eller arrangörer var förberedda för det ovanligt varma vädret. 1400 löpare bröt och ett par hundra löpare kollapsade. Sedan i höstas har en projektgrupp jobbat för att se över hela sjukvårdsorganisationen.

Vi kommer också att sitta i SOS-alarms lokaler tillsammans med en SOS-operatör och en ambulansöverläkare för att kunna bedöma situationer korrekt och göra rätt saker

– Vi har tittat på nästan allt och har kommit fram till att vi har haft rätt dimension på sjukvården redan tidigare. Men vi har ändå lagt till två sjukvårdsstationer på kritiska punkter. Vi har också flyttat några stationer så att det blir lättare för eventuella ambulanser att komma fram, berättar Anki Johansson, ansvarig för projektet.

Under GöteborgsVarvet 2010 kunde 61 ambulanstransporter genomföras men fler hade behövts. Det var kaos på akutmottagningarna. Vätskeersättningen tog slut i ambulanser. Extraambulanser fick kallas in från Kungälv och Kungsbacka.

Den viktigaste förändringen är ändå att radiosambandet mellan alla som jobbar med sjukvården under GöteborgsVarvet förbättrats.

– Det kommer att ge en bättre överblick och gör att vi kan arbeta mer effektivt.

För att ytterligare effektivisera har en ny ledningscentral skapats ihop med ambulanssjukvården, SOS-alarm och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi kommer också att sitta i SOS-alarms lokaler tillsammans med en SOS-operatör och en ambulansöverläkare för att kunna bedöma situationer korrekt och göra rätt saker. Det gör att vi kan optimerar våra insatser. Resurserna finns men det gäller också att använda dem rätt så att vi till exempel inte använder ambulanstransporter i onödan för att plötsligt stå utan om de verkligen behövs, berättar Anki Johansson.

Projektet, där ambulanssjukvården, Räddningstjänsten, Sahlgrenskas akut och GöteborgsVarvets egna funktionärer deltagit, startades efter förra årets lopp då temperaturen steg mycket snabbt under själva loppet vilket fick till följd att många löpare drabbades av vätskebrist.

– Efter de justeringar vi nu gör ska vi kunna klara ännu extremare situationer än i fjol, vi kan till exempel snabbt sätta in flera duschar efter banan om temperaturen stiger, säger Anki Johansson.

En annan förändring som görs är att funktionen där anhöriga kan söka efter löpare som brutit förstärks.

SMHIs prognos för lördagens lopp visade på måndagskvällen 15 grader och sol, svalare och bättre löparväder
Under 2010 års lopp var det som mest 26 grader.
Efter Götaälvbron och uppemot Avenyn föll löpare efter löpare. Ambulanssjukvårdarna fick tvings priortera vilka som skulle få hjälp och många sjukvårdskunniga åskådare fick ta hand om kollapser i uppemot en timme innan de kunde få hjälp.
– Vid något tillfälle vägrade ambulansen att ens åka på en vätskekollaps, sade tävlingsledaren Bo Edsberger efter loppet.