Göteborg satsar på EM-loppet
Göteborgsvarvet är en av världens största halvmaror. I lördags avgjordes Göteborg Marathon med färre än 100 deltagare. Varför är steget så långt i rikets andra stad?
Enda lösningen verkar vara att stycka maran i fyra delar. Och springa den på fyra år.
Stockholm Marathon samlar år efter år fler deltagare, oftast uppemot dubbelt så många, än huvudstadens största halvmara. I Göteborg är förhållandena omvända. Göteborgsvarvet drar till sig över 20.000 löpare. Göteborg Marathon är ett litet lopp i skymundan av uppmärksamheten, som sällan får ihop tresiffriga deltagarskaror. Hur kommer det sig?
- Jag har inget riktigt bra svar på det, säger Per Crona, tävlingsombud på Göteborgs Friidrottsförbund, som arrangerar Göteborgsvarvet.
- Marathon är för försvinnande få medan halvmaran vänder sig till gemene man, tänker han vidare.
- Jag tror inte att det finns en marknad för mer än ett stort maratonlopp i Sverige...och knappt det, tillägger Per Crona.
Han misstänker att ingen av distriktets föreningar ser någon vits i att satsa på ett maratonlopp som knappast skulle bli större än tusen deltagare. Det skulle kräva mycket jobb att ens få ihop den siffran och kanske är föreningarna bortskämda med hur många som kommer till Göteborgsvarvet och VårRuset, som 17000 tjejer genomförde i våras.
- Jag tror inte att vi kommer att popularisera friidrotten med fler maratonlopp, säger Per och avslöjar att den blivande EM-staden i friidrott i stället lanserar ett kortare lopp.
- Under nästa Göteborgskalas och tre år framåt ska vi ha en kvartsmara, EM-Loppet.
Det dryga milloppet kommer att genomföras på samma sträckning som EM-maran 2006, som ska springas i fyra varv. Genom att räkna ihop de fyra loppen 2003-2006 får deltagarna möjligheten att jämföra sina sammanlagda tider med EM-löparnas enda lopp!
Styckning i fyra delar verkar alltså vara enda sättet att locka göteborgarna till marathon-sträckan.
Läs om Johan Sand som springer ett flertal av Sveriges småmaror