Gore-Tex Winterrun bjöd till löparfest

Snö, ganska många minusgrader och entusiastiska löpare. Lördagskvällens Gore-Tex Winterrun Stockholm bjöd på löparfest men också en utmanande vinterlöpning.
– Ja, en det var en bit som det var snöpuls och jätteslirigt, men där drog jag ifrån, så det var kul, sade Emma Bjessmo som var första tjej på 10 km till målet vid Sollden på Skansen.
Totalt sprang närmare 2000 löpare antingen 5 eller 10 km.

Djurgården i vinterskrud bjöd på ett utmanande 5 kilometersvarv. Snabbt nerför efter start, slipprigt och halt – sedan dessutom en rejäl backe upp till målet på Solliden. Medan många satsade på att vinna priset för den den mest lysande vinterlöpningsutstyrseln så satsade Emma Bjessmo på att vara först i mål.
Men maratonspecialisten Lisa Ring var tufft motstånd. 
– Det var egentligen först i sista backen som jag försökte göra ett litet ryck, jag var ju hur trött som helst men jag kände att hon tappade några meter så då var det bara att bita i, berättade Emma.

Taktiken att vänta till sista backen körde också David Nilsson. Den svenska rekordhållaren på halvmaraton hade svårt att hänga av engelska elitorientem Hector Haines.
– Det var lite småtufft, jag har inte sprungit så mycket utomhus i vinter men det är ju kul att få sällskap.
– Jag kände efter första varvet att jag skulle trycka lite i den här backen upp till målet med 1200 kvar. Det var ganska bra grepp där också, sade David Nilsson som inte körde dubbat utan körde i ett par "trailaktiga" skor.

Det var femte gången som Gore-Tex Winterrun ordnades i Stockholm. Frågan är dock om det tidigare har bjudits på en sådan vinterstämning. Lägg därtill att deltagarnas väg kantades av DJs, facklor, eldkorgar och en eldshow vid målet på Solidenscenen.
- Gore-Tex Winterrun har ett unikt sprakande koncept och fyller en tydlig lucka i löparåret. Vi letar alltid efter spännande typer av evenemang som kan hjälpa oss i vår vision om att skapa den mest attraktiva arenan för rörelse, glädje och gemenskap. Tillsammans med Icebug är vi övertygade om att vi kan attrahera fler löpare att testa motionsevenemang också under vintertid, säger Fredrik Sjöberg som är evenemangschef på Marathongruppen som från och med årets lopp är arrangör för loppet i Stockholm
Löparserien Gore-Tex Winterrun ordnas dessutom i Göteborg, Oslo, Bergen och Trondheim. 

Snabbaste löparna på 10 km: Landslagsorienteraren Emma Bjessmo och svenska rekordhållaren på halvmaraton David Nilsson.