Gelana reste sig och vann OS-maran

Tiki Gelana vann damernas maratonlopp i OS.

Londons gator blev en tuff uppgift för världens bästa kvinnliga maratonlöpare. Många av favoriterna föll. Men etiopiskan Tiki Gelana reste sig, sprang ifatt täten och när det var dags för spurt om OS-guldet var den 25-åriga etiopiskan starkast. Nytt OS-rekord med tiden 2.23.07 4.29 före svenskan Isabella Andersson som slutade på 18:e plats i sin OS-debut.

– Tyvärr så besannades mina farhågor om att banan inte var opimal för Isabellah, kommenterade Daniel Norberg, SVT Expertkommentator som bevakar världseliten i sin blogg här på Marathon.se.

Nu var det inte bara svenskan som fick svårt med löprytmen på den knixiga varvbanan. En bana som i det ihärdiga regnet under loppets första timme dessutom blev hal och slipprig.
Flera av favoriterna försvann relativ tidigt. OS-segraren från Peking, rumänskan Constantina Dita sladdade direkt och bröt halvvägs. Startfältets snabbaste löpare, ryska favoriten Liliya Shobukhova, kunde heller inte hänga med i täten trots en måttlig fart första halvan och stannade efter halva loppet och tog sig för ena låret.

Tempot var dock måttligt första halvan av loppet. Tätklungan med cirka 40 löpare inom fem sekunder passerade 21.1 km på 1.13.13.

I den täta klungan blev det kaotiskt vid vätskestationerna och det var i samband med kontrollen efter halva loppet som etopiskan Tiki Gelana föll.

Kenyanskorna Mary Keitany, Edna Kiplagat och Prischah Jeptoo passade på tillfället och skruvade upp farten i täten. Fartökningen drog direkt ut fältet. Isabellah Andersson som till synes lätt följt täten (sex sekunder efter vid halva) tappade direkt. På de följande fyra kilometerna växte avståndet till täten till 36 sekunder och framme i täten utvecklades det till en kamp mellan Kenya och Etiopien. De tre kenyanskorna Mary Keitany, Edna Kiplagat och Prischah Jeptoo mot Tiki Gelana, Aselefech Mergia och Tiki Gelana.
Succesivt skruvades farten upp med kilometrar med snabba kilometrar på 3.15 och 3.20 medan Isabellah hade svårt att springa sina kilometrar under 3.30.

Bakom de sex i täten arbetade sig ryskan Tatyana Petrova Arkhipova upp i fältet. Med en mil kvar hade hon arbetat sig ikapp medan andra i täklunngan började få svårt att hålla farten. 2011 års världsmästarinna Edna Kiplagat släppte kontakten strax efter etiopiskorna Mergia och Dibaba.

Kampen om guldet avgjordes först på de sista kilometerna när Tiki Gelana kunde sega sig ifrån kenyanskan Prischah Jeptoo. Den tröttnande storfavoriten Mary Keitany kunde inte matcha ryska Petrova Arkhipova som var fyra på 3000 meter hinder i OS i Peking och som nu alltså fick en bronsmedalj.