Fysiologprofessor: Bättre med mat och vatten än sportdryck

Sportdrycker är inget att rekommendara vid vanlig träning och i synnerhet inte om man försöker gå ner i vikt.
- Sportdrycker kan vara bra för att få extra energi om man till exempel springer Stockholm Marathon, annars är det bättre med vatten, säger fysiologiprofessorn Bengt Saltin till Svenska Dagbladet.

Bengt Saltins kritik mot sportdrycker har blivit förstasidestoff. Sedan många år har Saltin som är professor vid Center för Muskelforskning i Köpenhamn deltagit i forskningsprojekt där man studerat kolhydrater och sockerarters påverkan på återhämtning efter träning.
Tidigare har det ansetts som viktigt att fylla på med kolhydrater direkt efter träning, men Saltin har teorier som går ut på att äta en kolhydratfattig kost i samband med måttligt intensiva träningspass och växla över till en kolhydratrik kost under högintensiva träningspass eller tävling. Tanken är att den begränsade tillgången på kolhydrater ska tvinga kroppen att bli bättre på att använda fett som energikälla och att växlingen i sig ska ge en energiboost.

- Vanliga motionärer som sätter i sig sportdryck direkt efter träningen förlorar hela effekten av träningspasset, eftersom sportdryckens socker avbryter fettförbränningen på en gång, säger fysiologiprofessorn Bengt Saltin.

Det nya med Saltins kritik är att han nu öppet går ut och kritiserar sportdrycker och dess marknadsföring. Kritiken gäller drycker som Pripps Energy, Maxim och Vitargo som är vedertagna och mycket använda av motionärer.
– Om du tränar för ett motionslopp som tar en timme eller mer, då är det adekvat och riktigt att dricka sportdrycker under det loppet, men inte under träningen. Där hör de inte hemma på motionsnivå, säger Bengt Saltin.

Tror du vanliga motionärer känner till detta?

– Nej. Det handlar om okunskap och dessutom finns det ett enormt kommersiellt tryck kring allting som handlar om träning. Det är producenterna som styr informationen, och den är inte alltid optimal.

Luras tillverkarna av sportdrycker?

– Absolut. Det är bättre att dricka vatten och sedan ersätta den energi du behöver med att äta en förnuftig måltid.

Försäljningen av sportdrycker och energidrycker har ökat med 50 procent sedan 2004 enligt statistik från Sveriges Bryggerier. En stor del av ökningen är energidrycker typ Red Bull och den sammanlagda försäljningen 2008 var 4,5 miljoner liter vilket inte ens är en procent av försäljningen av konventionella läskedrycker.