Fyra tremilspass på nio dagar gav resultat
I höstas blev något överraskande Högbys David Nilsson bäste svenske manliga löpare i 30km klassen. Under hösten och vintern har David som är 24 år fortsatt sin nya inriktning mot längre lopp, och i helgen kom första kvittot på att vinterträningen gett resultat, då han enligt sig själv gjorde karriärens hittills bästa lopp.
David blev åtta i ett internationellt fält på halvmaran Mitja Marató Barcelona på tiden 1.05.56. Tiden var inte personbästa, eftersom han förra året i assistans av lite medvind vann Broloppet på 1.05.34. Tiden mellan Köpenhamn och Malmö ansågs dock av många vara lite av en glädjetid med tanke på utförslöpningen nerför bron och medvinden. Nu visade dock David med att han utan tvivel har kapacitet för 1.05 och säkert även ännu bättre.
Marathon.se fick en kort intervju med David efter helgens lopp.
Gratulerar till ett bra lopp i Spanien, hade du väntat dig en 1.05 tid?
– Tack, nej det var lite oväntat att det skulle gå så pass fort. Det var runt två minuter snabbare än vad jag hade planerat. Jag hade tänkt att jag skulle öppna på runt 32 minuter på milen, men jag går ju mest på känsla och jag hamnade i en klunga som hade släppt täten lite som kändes ”lugn” men som alltså gick klart snabbare än 32. Efterhand kände jag att klungan nästan gick för sakta så jag gjorde mycket jobb i täten och gick efter 5 km loss från dom övriga i klungan. Sen kom jag ifatt en annan kille som jag växeldrog lite med upp till strax efter 15 km. Vi plockade löpare hela tiden, och även om jag fick släppa honom sista biten in höll jag farten.
Hur rankar du loppet i din karriär?
– Jag tror faktiskt att det är det bästa jag gjort. Bättre än Lidingöloppet och bättre än alla de andra loppet också.
Hur var banan och förhållandena?
– Banan gick som i en åtta, och jag kan tänka mig att det finns snabbare banor. Det var inte jättekuperat, men man kände av att det gick lite böljande och med en del kurvor.
Framförallt kändes det på andra halvan då det både blåste motvind och regnade ganska kraftigt. Temperaturen var bra, men i övrigt går det nog att hitta både snabbare lopp, och lite snällare väder.
Du ändrade lite din inriktning inom löpningen förra året från kortare gatlopp, terränglopp och banlöpning mot lite längre lopp. Är det halvmaran som gäller nu eller lockar ännu längre lopp?
– Jag tror jag har en ganska bra fallenhet att springa längre sträckor, det kände jag framförallt på Lidingöloppet i höstas. Så jag tror nog att jag kommer att testa på maran. När det blir vet jag inte riktigt än, men det kan säker bli i år. Visst skulle ett Stockholm Marathon locka, men samtidigt vill jag vara riktigt bra förberedd träningsmässigt när och om jag ska gå uppåt i distans.
Har du ändrat något i träningen, men inriktningen mot längre lopp?
– Ja, jag har helt klart kört fler långpass. Jag har bland annat lagt in perioder med flera långpass. Efter nyår hade jag en niodagars period med ett 30 kilometespass var tredje dag. Det tyckte jag hade bra effekt. Det är lättare att komma ut nu på långpassen, när man gjort en sådan långpassperiod.
– Så nu tycker jag egentligen att det svåraste i träningen är att få till intervallpass och långa tröskelpass. Jag tycker intervallpass är kul, men det ska helst vara lite folk att träna med för att genomföra dessa passen, och det gäller även längre tröskelpass som jag kan ha lite svårt att köra helt själv. Långpassen tycker jag är lättare att genomför helt själv.
Mot slutet in mot halvmaran nu drog jag ner på längden på långpassen till runt 2 mil, men istället försökte jag hålla lite högre fart.
Om du ser över veckorna, hur mycket tränar du volymmässigt?
– Under hösten låg jag på runt 10 mil i veckan, men sen från årsskiftet har jag försökt pulsera lite så att jag varannan vecka legat runt 14-15 mil och sen varannan vecka runt 10 mil.
Hur ser närmsta tiden ut löpmässigt?
– Nu kommer jag ta det lugnt denna veckan, sen drar jag igång första tuffare passet igen runt en vecka efter helgens halvmara. Sen hoppas jag träningen rullar på som tidigare och jag slipper skade och sjukuppehåll. Tävlingsässigt vill jag eventuellt köra en halvmara till under våren och sen kortare gatlopp och terränglopp från 4-15km.
Hur känns dina ben efter ett 1.05 lopp?
– Det känns ju lite i vaderna idag dagen efter loppet. Men jag joggade 5km imorse och jag kan ju säga att det känns klart bättre nu, än efter min halvmaraton debut för runt ett år sedan. Det känns att kroppen tacklar sträckan mycket bättre nu.
Marathon.se och Anders Szalkai tackar för intervjun och ser med spänning fram mot Davids långlöparår 2011. (Loppet i Barcelona vanns av Kenyanen Peter Kosgei på 1.02.19.)