Fyra nominerade till första landskampen

Isabellah Andrsson vann ASICS Stockholm Marathon för sjätte gången i fjol.I år kan det bli tre segrar i samma lopp; seger i SM, seger i den nordiska landskampen och seger i ASICS Stockholm Marathon. Foto: DECA Text & Bild.

Isabellah Andersson är det starkaste namnet bland de fyra löpare som förbundskaptenen Stefan Olsson på tisdagen nominerade till tidernas första landskamp i maratonlöpning som avgörs i samband med ASICS Stockholm Marathon den 30 maj.

– Kul att Isabellah verkar vara på gång. Träningen har gått bra den senaste tiden.
– Hon är ju den kanske största profilen i ASICS Stockholm Marathon genom alla år.

Isabellah Andersson tog sin sjunde seger i landets största maratonlopp i fjol. Resten av säsongen blev mer eller mindre spolierad på grund av olika småskador, men nu är den Isabellah frisk och tränar för fullt.
Hon har två maratonlopp inplanerade under 2015; ASICS Stockholm Marathon och VM som avgörs i Bejing i augusti.

Övriga som Stefan Olsson redan nu nominerat till den nordiska maratonlandskampen: Louise Wiker, Hässelby, Annelie Johansson, Hälle, och Fredrik Johansson, Ullevi.
I landskampen får varje nation ställa upp med fem manliga och fem kvinnliga löpare. I början av april kompletterar Stefan Olsson de svenska lagen.
– Det blir hård konkurrens om platserna i damlaget där vi kommer att ställa ett bra lag på benen, kommenterar Stefan Olsson.
– Den satsning som gjordes inför EM i fjol har inneburit en klar standardhöjning på damsidan.
– Mustafa Mohamed har haft vissa skadeproblem. Det är därför han inte är uttagen redan nu, men jag hoppas att han ät fit for fight i Stockholm.
– Det är en fantastisk satsning som ASICS Stockholm Marathon gör på en nordisk marathonlandskamp. Det är min absoluta ambition och förhoppning att vi ska ställa två starka lag på benen! Vi laddar för att vinna båda klasserna och visa vilket land som har de bästa marathonlöparna i Norden.

ASICS Stockholm Marathon är i år extra viktigt för de svenska elitlöparna, inte bara för att det handlar om både SM och landskamp. Loppet är också sista chans att kvalificera sig för sommarens VM.
Även här kan det bli hård kamp om platserna på damsidan där kvalgränsen är 2.44. Den tiden har Louise Wiker klarat i år.
I fjol var Isabellah Andersson, Annelie Johansson, Lena Eliasson, Frida Lundén och Charlotte Karlsson alla under 2.44.