Friidrottsordföranden kvar trots litet stöd
Yngve Andersson omvaldes till ordförande när Svenska friidrottsförbundets årsmöte på söndagen avslutades i Eskilstuna. Han fick 54 röster mot 35 för utmanaren Curt Högberg och en nedlagd röst. En röstberättigad förening och ett röstberättigat distrikt var ej närvarande.
Yngve Andersson inledde årsmötet på lördagen med ett tal som varade i en timme och femton minuter där han bemötte den kritik som riktats mot honom. Talet skulle handla om förbundets verksamhet, men var egentligen ett valtal. Att förbundets ordförande var pressad märktes också vid andra inlägg han gjorde under årsmötet.
När det på söndagen var dags för val av ordförande blev det en lång debatt. Flera talare argumenterade för Curt Högberg; Stefan Kanerva från Ångermanland, Jan Kowalski från Spårvägen, Bo Larsson från Gotland, Assar Blomqvist från Lidingö, Bengt Olsson från Hässelby, Erik Hafström från Rånäs och Lennart Jonsson från Skellefteå.
För Yngve Andersson pratade Christina Liffner från Västmanland och Mikael Romell från Göteborg.
Direkt efter det att resultatet av den slutna voteringen presenterats gick Curt Högberg fram till Yngve Andersson och höjdes hans arm i vädret.
– Jag vill gratulera Yngve! I fredags bestämde vi att oavsett vem som skulle väljas så ska vi jobba vidare för Svensk friidrott tillsammans, sade Curt Högberg.
Valresultatet kan ses som en seger för Yngve Andersson som blev omvald trots att valberedningen inledningsvis arbetade för att hitta en annan ordförande, och trots att han hade en stark motkandidat.
Valet kan också ses som en kraftig reaktion mot Yngve Anderssons ledarstil. Förbundets ekonomi är idag bättre än på tio år. De idrottsliga framgångarna är fortfarande synnerligen imponerande. Att en sittande ordförande, som föreslås av valberedningen, inte får mer än 56 av 92 röster är en kraftig markering.
Det finns också ett missnöje med att för många i förbundsledningen (styrelse och kansli) i likhet med Yngve Andersson saknar förankring i friidrotten.
Senast det var strid om ordförandeposten i Svenska Friidrottsförbundet var 1985 då den dåvarande valberedningen lanserade Folke Englund som ny ordförande. Den sittande ordföranden Hans Holmér ville dock inte avgå och kandiderade till omval.
Den gången fick Holmér 8 av 104 röster. Nu fick alltså Högberg 35 röster av 92 röster.
Ingen ordförande i Svenska Friidrottsförbundet har i modern blivit vald med så liten andel av rösterna som Yngve Andersson nu valdes.
Martin Eriksson från Hässelby och Erik Hafström från Rånäs avgick ur styrelsen. Båda har haft problem att samarbeta med Yngve Andersson. Istället valdes Lennart Carlberg från Stockholm och Lennart Johnsson från Skellefteå in i styrelsen.
Lennart Carlberg har varit förbundets generalsekreterare de senaste två och ett halvt åren. Han avgår ny som generalsekreterare.
Lennart Carlberg fick 65 röster, Lennart Johnsson 57 och DN Galans tävlingsledare Rajne Söderberg 48. Valberedningen hade föreslagit Carlberg och Söderberg.
Föreningen Vi Som Springer LLK hade lämnat in en sanktion om beskattningen av långlopp och motionslopp. Nu tar Svenska Friidrottsförbundet ut en sanktionsavgift av den arrangerande klubben som är 4 kr och 3 över per fullföljande löpare, dock högst ett basbelopp (40 300 kr).
De flesta distriktsförbund tar ut lika mycket. Några distrikt, däribland Västergötland där Vi Som Springer hör hemma, tar ut betydligt mer.
Föreningen "Vi Som Springer" motionerade om en enhetlig avgift av 5 kr till Svenska Friidrottsförbundet och ingen avgift till distriktsförbunden. Klubben ville också att taket på 40 300 kr skulle tas bort. Motionen avslogs utan debatt.
Istället fick Tomas Riste från IF Göta i Karlstad med en skrivelse i verksamhetsinriktningen om att sanktionsavgiften till Svenska Friidrottsförbundet på sikt ska tas bort.