Första Steget ställs in – för få anmälda

2011 ser ut att bli alla tiders rekordår för svenska motions- och långlopp. Nästan alla stora löpartävlingar noterar deltagarrekord i år.
Ett undantag är dock årets stora nya satsning. Första Steget har fått så få anmälningar att de planerade loppen i Stockholm, Växjö och Falun alla nu har ställts in.

TV 4, som står bakom Första Steget, har satsat hård på marknadsföring av loppen med flera redaktionella inslag i TV-kanalen och med omfattande TV-reklam.
Trots det har få löpare anmält sig. Hur få är osäkert eftersom ingen på TV 4 vill ange någon siffra.
Det lär dock handla om cirka 200 anmälda i Stockholm vilket är långt från den siffra som TV4 och medarrangörerna GIH och Riksidrottsförbundets hoppats på.

Första Steget i Växjö kolliderade tidsmässigt kolliderade med Väckelsångsloppet som avgörs i Väckelsång några mil utanför Växjö.
Både arrangörsklubben Väckelsångs IK och Smålands Friidrottsförbund protesterade mot det sena valet av datum för Första Steget.
När anmälningarna sedan inte blev tillräckligt många ställdes Första Steget i Växjö in.

– Vi hade inte en aning om kollisionen med Väckelsångsloppet. Det var inte vår mening att gå in och konkurrera med ett etablerat lokalt lopp, förklarar Håkan Rossberg från TV4.

– Med Första steget ville vi nå dem som inte springer idag. Enligt GIH så deltar allt fler svenskar i allt fler lopp, men den stora massan rör inte alls på sig. Det var dessa personer vi ville nå. Vi siktade på att skapa ett familjelopp.
– Eftersom det var svårt att nå denna grupp med riktad marknadsföring valde vi en bredare kampanj i TV.
– Det visade sig vara svårt att nå ut till rätt personer och att sedan aktivera dem.
– Det var för sent att börja marknadsföra loppen i slutet av våren
– Nu inser vi också att det krävs bättre lokal förankring.
– Första steget består av flera olika delar där loppen är en del. Vi ska genomföra de andra delarna.

Första Steget i Växjö den 28 augusti kommer nu att bestå av olika aktiviteter, t.ex.; bamsegympa, bågskytte, ponnyridning, cykel, dans, rullstolsbordtennis och fotboll. Dessutom blir det ett lopp för barn 0 – 12 år gamla.
Även i Stockholm och Falun blir det olika aktiviteter.