Första och sista chansen att springa på E4

Engångslopp dyker upp varje år. Lopp som arrangörerna bara kan, eller vill, arrangera en enda gång. Senast i raden är E4-loppet i Örkelljunga söndagen 1 augusti.

Den nya motorvägen genom Örkelljunga kommun invigs 1 september och knyter därmed ihop E4.an så att det i stort sett blir motorväg från Helsingborg och ända upp till Uppsala.
I Örkeljunga är naturligtvis det här en stor händelse. Knappt 10000 invånare bor i kommunen i nordvästra delen av Skåne vid gränsen till Halland och Småland.

- Vi hoppas på att det ska komma flera tusen löpare och vi kommer att marknadsföra oss vid de andra stora loppen, säger Christina Björk i arrangerande Örkelljunga FK.
Förebilden är naturligtvis Broloppet som för för fyra år sedan blev Sveriges största lopp någonsin med mer än 80000 fullföljande löpare. Broloppet ordnades ju som ett engångslopp, men efter succén finns det kvar om än i annan form.
Distanserna i E4-loppet blir 5 och 10 km samt halvmaraton, 21,1 km. Ju tidigare man anmäler sig desto billigare är det. 150 kronor för halvmaran fram till 15 maj är humant, medan det kommer att kosta 380 kronor att efteranmäla sig på tävlingsdagen.

E4-loppet är inte enda engångsloppet i år. Tunnelloppet i Södra länkens tunnlar i Stockholm har redan samlat över 18000 deltagare till evenemanget den 17:e oktober.

Under åren har det också arrangerats liknande lopp:

  • Europavägsloppet på motorvägen mellan Arboga och Örebro 2000.
  • Sunningebron norr om Uddevalla invigdes med en halvmara 1999.