Förslag: Nya SM-distanser ny avgift

Löpning 10 km är den största grenen inom svensk friidrott. Nu tycker Hässelby SK att det är dags att ge grenen SM-status.

Inför Svenska Friidrottsförbundets årsmöte i slutet av mars finns tre motioner som berör långlöpning och motionslöpning.
Hässelby SK vill införa SM på 10 km.
Team Ultrasweden LK vill införa SM i 24-timmarslöpning-
Södermanlands och Västerbottens Friidrottsförbund vill återinföra sanktionsavgiften för långlopp, terränglopp och motionslopp.

När det gäller landsvägslöpning finns idag svenska mästerskap på tre distanser; halv maraton (21 098 m) maraton (42 195 m) och 100 km. Nu finns alltså förslag om ytterligare två distanser från och med 2014..

– 10 km landsvägslöpning är den deltagarmässigt största grenen inom svensk friidrott. Under 2012 var över 100 000 löpare anmälda till tävlingar på 10 km. Idag finns officiella världsrekord och officiella svenska rekord på 10 km. Vi tycker att det är hög tid att denna gren för SM-status, skriver Hässelby SK i sin motion.

– Ultralöpningen växer för varje år och tiden är mogen att införa SM på de löpgrenar som det finns mästerskap för i Europa/världen. Kondis i Norge (en löpartidning reds anm) har statistik från 2002 till 2012, och kurvan går brant uppåt från 2006 och framåt. Tyvärr finns det inte någon statistik för Sverige, men trenden är samma här som i vårt grannland Norge, skriver Team Ultrasweden LK i sin motivering.

Sanktionsavgift för löpartävlingar, som i praktiken är en beskattning, har med jämna mellanrum varit uppe på friidrottsförbundets årsmöten.
Idag är det endast lopp som har över 10 000 anmälda deltagare som betalar avgift.
Nu vill Södermanlands och Västerbottens Friidrottsförbund införa en sanktionsavgift på 5 kr per anmäld löpare i alla lopp med fler än 200 deltagare.
Detta skulle ge Svenska friidrottsförbundet nästan tre miljoner kronor per år. Dessa pengar vill Södermanland och Västerbotten dela ut till landets 23 distriktsförbund.

- Detta tillskot av finansiella medel ger distrikten medel för att bl.a. kunna stötta och ha en uppsökande verksamhet i distrikten. För all hela Sveriges friidrott skall leva och resultat kunna uppnås på fokusområdet det föreningsutveckling måste något göras och resurser finnas på alla plan, skriver Södermanlands och Västerbottens Friidrottsförbund i sin gemensamma motion.

Numer kan inte Svenska friidrottsförbundet kräva att föreningar som arrangera långlopp eller terränglopp har sanktion för tävlingen. Om motionen går igenom kan därför arrangörsklubbar välja att avstå från att söka sanktion för att slippa betala tusentals kronor i avgift.