Folkfest i KK-Joggen

Solsken och härligt löparväder är signum för KK-Joggen. Att en kenyan vinner loppet över 10,5 kilometer är lika säkert när Katrineholmsborna går man ur huse för att heja fram sina nära och kära.

KK-Joggen är ett givet inslag i festligheterna under Katrineholmsveckan. KK-Joggen sprangs i år för 20:e gången och som vanligt var det strålande väder.
Och som vanligt kom den manlige segraren över kvartsmaran (10,5 km) från Kenya. Denna gång hette vinnaren Japhet Kipkorir som hade en hård duell med landsmannen Duncan Kiptanui. Det hela avgjordes i en het spurt, utmed de täta åskådarleden. Kipkorir vann med tiden 32.26. En sekund före Kiptanui.
– Taktiken var att springa tillsammans och hjälpa varandra. Jag är nöjd med loppet, berättade Japhet Kipkorir som bor och tränar och tävlar i Sverige sju till nio månader varje år.
– Ibland springer jag en del tävlingar även utanför Sverige. Sedan åker jag hem till Kenya och Eldoret (var annars!) ett par månader och tränar på vintern. Det är ett bra liv, försäkrade Kipkorir med ett skratt.

Nästa stora mål för både Kipkorir och Kiptanui är Lidingöloppet i höst. Förra året var Japhet Kipkorir 13 sekunder efter Mustafa Mohamed på andra plats.
– Klart jag hoppas på vinst i år. Vet du om han kommer till start? Ni journalister vet ju allting, undrade Kipkorir med ett leende.
Den frågan vet nog inte ens Mustafa Mohamed själv svaret på i dagsläget.

Bäste icke-Kenyan blev Johan Olsson, Spårvägens FK, på fjärde plats med 34.04.
– Jag hängde med kenyanerna den första kilometern som gick på 3.06. Då var det som att de tittade på varandra och ökade farten för att bli av med mig, sa Johan som har haft en kämpig säsong.
– Du skulle kunna skriva en bok om alla problem jag haft. Det har varit knäskador, salmonella och allt möjligt. Men nu verkar jag vara på uppgång igen, även om man kanske inte ska hoppas för mycket.

Jonas Olsson har ett personligt rekord på maraton som är så pass bra som 2.28.16 från Milano förra året.
– Jag har gjort 1.08 på halvmaran, så det borde finnas mer tid att kapa på maratontiden. Jag ser mig själv som maratonlöpare och tränar för det. Förhoppningsvis kan jag klara av att sänka mitt ”pers” på Frankfurt Marathon i slutet av oktober, hoppades Jonas som studerar på polishögskolan.

I damklassen vann Johanna Bohlin, Hässelby SK, med 37.26.
– Jag är väl inte supernöjd med mina prestationer på SM (fyra på 10 000 m och sjua på 5 000 meter) och ville snabbt ha ett lopp, sa Johanna som trivdes på Katrineholms gator och torg.
– En kul och lätt bana och springa. Dessutom sporrar det med allt folk som hejar på, tyckte Johanna som inte var känd för speakern.
Där ryckte dock marathon.se:s utsände in och förklarade vem som vann damklassen även om speakern fortfarande inte hade en aning om vem Johanna Bohlin är.

KK-joggen består förstås inte bara av elitlöpare. På plats fanns Roger-och Malin Andersson från Tyresö med barnen Sofie, Carl och Viktoria.
Roger har inte hållit på med löpning så länge och ville ha en genomkörare inför debuten över de tuffa tre milen i Lidingöloppet.
– Ett väldigt trevligt lopp och vad folk det var utmed bana. Jag blev ordentligt förvånad, sa Roger efter att ha landat på en tid runt 51 minuter i den sköna sommarkvällen.

Hustrun Malin tog det lite lugnare.
– Jag agerade hare fast tvärtom, sa Malin som ändå tog sig i mål under timmen.
Som mest har KK-joggen haft 1 700 deltagare, de senaste åren har deltagarantalet legat runt 1 100-1 200 deltagare.
– Det är en riktig happening. Alla går ut på gator och torg. Inte minst för att heja på släkt och vänner som springer, sa nöjde tävlingsledaren Håkan Gustafsson innan festen fortsatte till långt in på natten.

Scrolla ner för mer bilder:

Topp-tio, herrar, 10,5 km
1) Japhet Kipkorir, Kenya, 32.26.
2) Duncan Kiptanui, Kenya, 32.27.
3) Patric Kiplimo, Kenya, 33.27.
4) Johan Olsson, Spåvägens FK, 34.05.
5) Anton Danielson, IK Norrköpings Friidrott, 34.17.
6) Oskar Danielson, IK Norrköpings Friidrott, 34.47.
7) Markus Grönroos, GoIF Tjalve, 35.27.
8) Henrik Örnstedt, IF Göta, 35.40.
9) Mikael Zetterberg, GoIF, Tjalve, 36.06.
10) Jonas Andersson, IK Akele, 36.06.

Topp-tio, damer, 10,5 km
1) Johanna Bohlin, Hässelby SK, 37.26.
2) Susanna Damm, Huddinge AIS, 38.56.
3) Cecilia Fager, Hässelby SK, 39.37.
4) Cecilia Kleist, IK Akele, 39.49.
5) Anna Stavlind, Linköpings GIF, 41.50.
6) Christina Åqvist, Team Stockholm Marathon, 42.38.
7) Sandra Byléhn, IFK Linköping, 43.36.
8) Helena Svensson, Nya Friskhuset, 44.18.
9) Åsa Karlsson, Åland, 44.21.
10) Pernilla Tunesson, Söderköping, 44.24.