Fixa plats till drömmaran i New York

Det är rekordhårt tryck på New York Marathon. Vid midnatt öppnar den största svenska researrangören anmälan. Men inte till 2012 års lopp - utan till 2013 års lopp.
I videon ovan från vårt program Spring! får vi följa med Anders Szalkai till årets lopp.
Blir du sugen är det alltså bara att ställa sig i kö hos de svenska researrangörerna.
Eller så tar du något av de andra tre alternativen:

Delta i lotteriet
På New York Marathons hemsida finns anmälningsformulär för att delta i utlottningen av startplatser. Dragningen kommer att göras i vår och utländska löpare har tidigare fått betala närmare 300 dollar (cirka 2000 kr) för själva startplatsen. 93000 personer deltog i utlottningen av 10000 startplatser till 2011 års lopp. Chansen att komma med var alltså bara en på nio.
http://run2012.ingnycmarathon.org/


Kvala in på tid

Har man sprungit bra och klarat kvalgränserna som New York Road Runners Club satt upp är man garanterad en startplats. Resultaten ska kunna styrkas med länk till onlineresultat. Anmälan har inte öppnat än, men till 2012 års New York Marathon gäller de äldre kvalgränserna. Till 2013 års lopp kommer de att skärpas betydligt, se diagram längst ned på sidan.


Köp en välgörenhetsplats

Genom olika välgörenhetsorganisationer kan man köpa en startplats. Räkna med att betala minst 2500 dollar för startplatsen. 200 olika välgörenhetsorganisationer har startplatser.
http://www.ingnycmarathon.org/charities/charity_gold.shtm

Två svenska arrangörer

SpringTime Travel och SRRC Marathonresor har tillsammans cirka 600 startplatser. Båda arrangörerna har fullt till 2012 års lopp men öppnar nu alltså för 2013. Räkna med att det startplats, resa och boende kostar minst 20000 kronor.