Fest när Gabriella langade vatten i Vår Ruset

På torsdagskvällen var det stor fest när Vår Ruset hade sin final i Visby. De 1900 löparna servades av de gotländska friidrottarna. Aldrig tidigare har väl en vattenlangare fått så många spontana kommentarer som öns nya maratonstjärna, Gabriella Samuelsson.
– Grattis, vilket fint lopp du gjorde i Stockholm, säger någon och tar en mugg.

I lördags tog 23-åriga Gabriella Samuelsson SM-silver och blev sjua totalt i Stockholm Marathon. En bedrift som ingen på Gotland kunnat missa. Men redan tidigare har Gabriellas framgångar uppmärksammats. I januari fick Gabriella Gotlands Tidningars pris som 2009 års Gotlands bästa idrottare.
Med bara 57000 invånare är det inte ofta som en gotlänning når så långt som till seniorlandslaget i friidrott. Mångkamparen Erik Larsson och längdhopparen Mattias Sunneborn är de senaste. När det gäller löpning så får vi gå tillbaka till 1980-talet då Örjan Samuelsson sprang 3000 meter hinder i Finnkampen.
Men Gabriella var inte ens född när farbröderna Örjan och Tomas (2.31.17 på maraton) var aktiva. Som så måna andra tjejer ägnade Gabriella sig i tonåren åt hästar men i bakhuvudet hade hon känslan att löpning var hennes sport.

Och vad kan man säga efter det senaste årets framgångar: SM-silver på maraton med 2.46.30, NM-fyra i terränglöpning, Sverige-trea i halvmaraton 2009, NM guld i terränglöpning i lag.
– Jag gillar att springa och kommer alltid att springa, säger Gabriella som efter de första löpstegen för fem år på allvar satsar allt på att bli så bra som möjligt.

Löpning är numera prioriterat i Gabriellas liv. Hon har tränat två pass om dagen i stort sett varje dag det senaste året.
Men i april hade hon bråttom hemma i köket, sprang in i en nedfälld diskmaskinslucka med en sådan kraft att hon slog sönder något vid skenbenet. På tre veckor kunde hon knappt ta ett löpsteg. Hon missade Rotterdam Marathon, SM i terränglöpning och kunde inte börja träna på allvar förrän andra veckan i maj.

Under tre veckor intensiv-tränade hon för Stockholm Marathon. Så här i efterhand kan hon konstatera att några pass kanske var lite för tuffa och nära inpå maratonloppet, men under själva maratondagen gjorde hon allt rätt.Även om det inte blev ett lätt lopp.
– Det kändes aldrig lätt utan jag fick kämpa och ganska tidigt började låren göra ont. Efteråt kändes det som att jag haft sönder varenda muskelfiber i låren.

Dagarna efter Stockholm Marathon har det bara blivit någon kort jogg men hon var med och packade picknick-kassar med de andra friidrottarna på Gotlandi osdags kväll. På Vår Ruset-kvällen slutade hon jobbet i Visby först klockan 19 och hann precis så att hon såg starten och kunde hjälpa till vid vätskekontrollen nedanför lasarettet.

Löparstjärnan vid vätskekontrollen var ett populärt inslag. Löparna passade på att säga grattis innan de rusade vidare in mot Almedalen. Gabriella är igenkänd och folk kommer fram och gratulerar spontant
– Du känner inte mig, men jag måste få säga grattis. Det var ett fantastiskt lopp som du gjorde i Stockholm, säger Marie-Louise Karlqvist som med bruten handled följer loppet.
– Jag önskar dig all lycka med karriären och hoppas verkligen att du blir uttagen till EM, säger åskådaren Niklas Callenmark.
– Det skulle vara fantastiskt roligt att få sprigna EM och jag är beredd att ge allt. Jag vet att jag kan springa snabbare än i Stockholm, säger Gabriella.

Gabriella är en av de tjejer som skulle kunna komplettera det svenska EM-laget. Förbundskaptenen Stefan Olsson har redan tagit ut Isabellah Andersson, Lena Gavelin och Anna von Schenck till EM-maran. Trion behöver kompletteras…
– I morgon ska jag börja träna igen, säger Gabriella.

' ' '
Torsdagskvällens lopp i Visby avslutade Vår Ruset. Med 17 lopp under maj och juni summeras årets antal anmälda löpare till 135000. En nedgång med 10000 löpare.
– Den långa vintern påverkade nog deltagarantalet i de första loppen, men på slutet har det varit stort tryck och vi satte deltagarrekord i Stockholm med 30000 löpare, summerar projektledaren Christer Clefberg.