Fem verktyg för att räkna ut din löptid
Laddar du upp inför ditt första maraton och vill få ett hum om vilken sluttid du kan tänkas få? Eller har du nyligen dammat av löparskorna och vill ta reda på om formen kommer att hålla?
Det finns ett flertal verktyg för att räkna ut din sluttid på en specifik distans, såsom ett halv- eller helmaraton. Verktygen ska tas med en stor nypa salt, men kan ändå ge dig en någorlunda indikation på vilket tidsspann du kan förvänta dig att hamna i.
Löparkalkylatorn – Jogg.se
Ett av de absolut bästa svenska verktygen för att räkna ut din sluttid på olika distanser är Löpkalkylatorn på Jogg.se. Verktyget bygger på data från 5 miljoner löppass av svenska motionärer.
Efter att du fyllt i din tid som du sprungit på en viss sträcka (anges i hh:mm:ss och km), så räknar verktyget ut vad tiden motsvarar på andra distanser såsom 400 m, 5 km, 30 km terräng och maraton.
Kom även ihåg att du bör justera resultaten ifall du är en utpräglad långlöpare eller sprinter.
Mellantidsarmband
Med litet knep och knåp skapar du ett eget mellantidsarmband. Du behöver skrivare, sax och tejp. Med hjälp av kalkylatorn får mellantider kan du själv göra ett mellantidsarmband för maraton, halvmaraton eller 30 km (Lidingöloppet). Vilka mellantider ska du ha för att nå ditt uppsatta mål? I vår kalkylator får du mellantiderna utifrån din planerade sluttid.
Fyll i din sluttid och tryck på "Skapa mellantider".
Yasso 800 – klassiskt maratontest
För dig som är springer långa intervaller kan den populära Yasso 800-formlen, framtagen av den amerikanske löptränaren Bart Yasso, vara värd att kika in.
Upplägget är att du springer 10*800 m så snabbt du kan (i jämnt tempo). Mellan varje intervall är det lika lång joggvila som tiden du sprang 800 meter på. Ifall du till exempel har sprungit 800 meter på 5.20, så ska du joggvila lika länge. Du ska försöka att få ungefär samma tider på 800-mettersintervallerna.
När du sprungit färdigt räknar du ut din snittid för intervallerna. Med snittiden (minuter och sekunder), får du en indikation om din kapacitet för ett maratonlopp i timmar och minuter. Om din snittid exempelvis var 5 min och 42 s för intervallerna, så kan du förvänta dig att springa ett maraton på runt 5 timmar och 42 minuter.
Testa Szalkais maratonformel
Träningsexperten Anders Szalkai har gjort en egen formel och test. Du utgår från vilken tid du gör på fem kilometer när du springer så fort du kan över sträckan – utan att tömma ut de sista krafterna. Det handlar alltså om en tuff femkilometerslöpning. Det här femkilometerstestet ger dig en indikation på vad du kan sikta på för tid i kommande långlopp, förutsatt att du efter testet tränar på kontinuerligt.
Vad är oddset? – Räkna ut din sluttid på Stockholm Marathon
Det svenska spelbolaget Betsson, som enligt jämförelsesajten Casino Wings tillhandahåller en av Europas största spelsajter, har tagit fram oddsgenerator ”Vad är oddset” (vadaroddset.se) där besökare kan räkna ut sin sluttid på Stockholm Maraton. Tiden baseras på kön, födelseår, antal tidigare sprungna maraton samt antal km löpning de senaste 6 månaderna.
Utöver sluttid ges även ett personligt odds som jämförs med andra löpare. Exempelvis har komikern Özz Nujen en beräknad sluttid på 5:32:09.