Fem saker du inte visste om Akraka

I senaste avsnittet av Spring! ger Maria Akraka tips och råd om hur man håller sig i form. Själv håller sig Maria fortfarande tio år efter det att hon slutade elitkarriären. Och hon fortsätter att synas på olika sätt, här nedan är några saker som du kanske inte visste om Maria Akraka. Se inslaget från Spring! här ovan - och missade du Schlagerfestivalen 1993 har vi klippet!


Maria Akraka - svensktoppsettan

Tillsammans med landslagskompisarna Erika Johansson och Frida Johansson körade Maria Akraka bakom Nick Borgen som 1993 blev tvåa i den svenska Schlagerfestivalen med låten. We are all the winners hette låten som i fjorton veckor toppade svensktoppen. Se inslaget från Schlagerfestivalen här intill.


Maria Akraka - sommarprataren!

Maria Akraka berättade 2010 om uppväxten i Rågsved varifrån sjuåriga Maria tog tunnelbanan in till stan och rände omkring med endast småsyskon som sällskap, och fortsatte via olyckliga förälskelser till löparkarriären. Gripande var berättelsen om det stackars fosterbarnet Benny i den familj där hon själv var sommarbarn.
Lyssna på programmet igen om du inte har gjort det!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=3713686

Maria Akraka - halvmaratonlöparen

Maria tävlade på 800 och 1500 meter på bana och någon gång i terränglöpning. Många trodde att hon skulle tävla på längre distanser så småningom men 2001 slutade hon tvärt. Hur bra skulle hon kunnat bli på 5000 och 10000 fick vi aldrig veta men en hint om hennes kapacitet fick vi våren 2012. I ett välgörenhetsevenemang sprang Maria på löpband en halvmara på 1.35.

Maria Akraka - för barnens rätt

I samband med Almedalsveckan i Visby i sommar kommer Maria tillsammans med gamle landslagskompisen Patrik Sjöberg att tala göra första framträdandet i Hopp för barnen – en föreläsningsturné om hur vi skyddar barn från sexuella övergrepp. Ytterligare fem orter kommer att besökas under år 2012.

Maria Akraka - terrängmästarinnan

Av de 18 SM-guld som Maria Akraka tog under sin karriär är segern före Sara Wedlund 1998 kanske den mest imponerade. Sara Wedlund var storfavorit. Maria hade haft skadeproblem men satsade allt när hennes klubb Rånäs 4H arrangerade SM i terränglöpning och vann med tio sekunder. Guldet kom att bli Marias sista och våren 2000 gjorde Maria sin sista riktiga tävling när hon vann startsträckan med hela 15 sekunder Holmenkollenstafetten i Oslo.