F.E.M. flyttar till Kebnekaise-fjällen

Fjällräven Extreme Marathon packar sitt pick och pack och flyttar från Åre. Den populära bergsmaran flyttar norrut och blir ännu mer extrem än tidigare. Distansen blir 15 mil mellan Nikkaluokta och Abisko. Loppet flyttar alltså till Kebnekaise-fjällen.

Fjällräven Extreme Marathon kommer 2005 att renodlas som extrem bergsmaraton. De senaste åren har det i F.E.M. funnits distanser och klasser som har passat de flesta. I det nya konceptet som håller på att utvecklas av Fjällräven
kommer F.E.M. endast att få en distans.
De som tycker att 15 mil på två-tre dagar är för mycket får istället möjligheten att gå, vandra (eller varför inte springa!) nya Fjällräven Kungsleden Classic. En sträcka på cirka 11 mil mellan Nikkaluokta och Abisko på den ursprungliga Kungsleden.
Med en maxtid på en vecka så handlar Fjällräven Kungsleden Classic mer om vanlig fjällvandring. Fjällräven Extreme Marathon kommer däremot att vässas ytterligare. Den mer alpina miljön kring Kebnekaise och en mer vidsträckt fjällnatur är en anledning till att Fjällräven väljer att flytta från Åre.
- Tyvärr har vi också haft vissa problem i Åre. Det handlar främst om några enstaka markägare som ställt till det för oss, säger F.E.M:s tävlingsledare Martin Axelhed.
Under de fyra åren i Åre har F.E.M. utvecklats till ett stort arrangemang med närmare tusen deltagare varje år. Loppet arrangerades från början i Björkliden i Kirunafjällen under namnet B.I.M.M. Den första bergsmaran avgjordes 1994 med Erik Ahlström som initiativtagare. I Björkliden ordnas fortfarande en bergsmara och nu återvänder alltså även F.E.M. till trakterna. Målet i Abisko är endast en mil från Björkliden, men 1515 kilometer från Stockholm.
De exakta detaljerna om nya Fjällräven Extreme Marathon kommer att bestämmas under hösten. Datum är heller inte bestämt men preliminärt avgörs 2005 års F.E.M. strax efter midsommar.