Fartfylld fest i det 37:e Midnattsloppet

Det gick fort i lördagskvällens Midnattsloppet Stockholm. Vana segrarna Olle Walleräng, Spårvägen, och Sandra Eriksson, Hammarby, sprang sina snabbaste tider på milbanan på Södermalm. Totalt var det 20933 löpare som fullföljde det 37:e loppet.

Segertiden på de kontrollmätta 10 km blev 29.46 för Olle Walleräng som vann loppet för fjärde gången.  Sandra lyckades med sin målsättning att springa snabbare än vid förra årets vinst och hade 34.28 i mål. Den finländska landslagslöparen bor sedan många år i Stockholm och tävlar i Sverige för Midnattsloppets arrangörsklubb Hammarby IF Friidrott.
– Tack för världens häftigaste publikstöd, skriver Sandra på Instagram. Så mycket folk, känslor, glädje, smärta, ljud och allt.

Orienteraren Karolin Ohlsson, Järla IF som är nybliven världsmästare i sprintstafett fick aldrig häng på Sandra men blev klar tvåa, distanserad med drygt två minuter. Även i herrklassen var det en orienterare som var närmast Walleräng. Jonas Leandersson, Enhörna IF som även han är världsmästare i orientering, hade Walleräng inom synhåll fram till Sofia kyrka men sedan försvann den rutinerade Spårvägenlöpare ur sikte. Walleräng som var tvåa på SM 10 km i vid SM-milen/STHLM10 hade till slut nästan en minut i marginal vid målgången på Hornsgatan.

Sandra Eriksson, tog sin andra raka seger i Midnattsloppet.

Drygt 28000 löpare var anmälda till det 37:e Midnattsloppet. Av dem fullföljde 20933 – en nedgång för Sveriges största millopp från 2017 med 16 procent då 24995 löpare kom i mål. Sedan rekordåret 2014 då Midnattsloppet Stockholm var Europas millopp med 41500 anmälda har loppet tappat deltagare varje år.
– Det är lite mindre och så det ser ut för de flesta loppen, säger Midnattsloppets vd Göran Qvarfordt till P4 Stockholm som tror att tappet beror på utbudet av lopp:
– När vi peakade 2014 dök det upp väldigt många lopp på marknaden men också att det kommer nischade lopp, swimrun men även lopp med annan karraktär.