Fallet Bahta till idrottens högsta domstol

Landslagslöparen Meraf Bahta kan inte andas ut efter den friande dopingdomen i början av januari. Nu överklagar Dopingkommissionen domen till Riksidrottsnämnden, svensk idrotts "högsta domstol" som får avkunna den slutliga domen.
– Det här är något nytt för oss, så jag vet inte vad som händer nu, säger Stefan Olsson som är Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare.

I somras blev det känt att Meraf Bahta tre gånger under ett år missat att rapportera var hon befann sig vid en viss tid – så kallad vistelserapportering. Ett stort antal elitaktiva i olika idrotter ingår i det internationella antidopingarbett. Dessa aktiva ska kontinuerligt rapportera var de befinner sig för att vara tillgängliga för oannonserade dopingtester. Tre missade vistelserapporteringar inom tolv månader klassas som ett brott mot dopingreglerna och kan maximalt ge två års avstängning.

Riksidrottsförbundets Dopingkommission, som är den instans som utreder dopingärenden, tog under hösten lång tid på sig för att för utreda Meraf Bahtas tre missade vistelserapporteringar. Kommissionen ansåg inte att det finns tillräckligt förmildrande omständigheter för att direkt fria Bahta och förde ärendet vidare till den dömande instansen som är RF:s Dopingnämnd. Dopingkommissionen yrkade på ett års avstängning för Bahta.

Dopingnämnden friade

Normalt följer Dopingnämnden det yrkande som Dopingkommissionen avgivit, men i början av januari kom beskedet att Domingnämnden överraskande friat Bahta. Varför den flerfaldiga svenska mästarinnan friades är inte känt. Till skillnad från civila domstolar så redovisas inte skälet till Dopingdämndens friande dom. Man hänvsar till att ärendet är belagt med sekretess.
Nu har alltså Dopingkommissionen överklagat Dopingnämndens friande och ärendet hämnar då hos Riksidrottsmämnden som är den högsta dömande instansen inom svensk idrott. Riksidrottsnämndens beslut kan sedan endast överklagas till idrottens internationella skiljenämnd.
– I och med att det är en rättslig förhandling så vill vi inte uttala oss om varför vi överklagar, säger Dopningskommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg till radio P4.

Vad som händer om Bahta nu blir fälld är oklart. Riksidrottsnämnden dömer och fastslår i så fall hur lång avstängning det blir. Om Bahta i så  fall förlorar sitt brons från EM i Berlin på 10 000 meter avgörs av Internationella Friidrottsförbundet medan det blir Svenska Friidrottsförbundet som beslutar om Bahta fråntas de två SM-guld hon vann i terränglöpning i höstas och om hon får behålla sitt svenska rekord på 10 km landsvägslöpning från i höstas.