Ett soloäventyr längre än en Ironman

Ett collage med Robert Rundqvists egna bilder från Slöingeman – ett solo-äventyr längre än en Ironman.

Han skulle väl kunnat ha valt Kalmar Ironman eller något äventyrslopp, men vad gör man när inte tävlingskalendern stämmer med den egna planeringen?
Robert Rundqvist har aldrig svårt att hitta lösningar – som samtidigt blir helt unika äventyr. Eller vad sägs om fem km öppet-vattensimning, tjugo mil böljande landsvägscykel och en trailmara.
– Jag kallade det Slöingeman, skrattar Robert.

Den lilla bruksorten Slöinge i Halland råkade hamna mitt i Roberts karta när han skissade på sensommarens äventyr. Ett perfekt namn med både ironi till prestationen och en liten släng till macho-namnsättningen av så många äventyrslopp. 

Alla som följt Robert på hans blogg på Marathon.se har fått lära känna en extremidrottare som började lite försiktigt med löparäventyr men som sedan också fortsatt med att kombinera med cykling och simning. Det har varit alla sorters äventyr varvat med mer vanliga race som Kalmar Ironman. 

– Jag valde och funderade länge på vad min säsongsavsutning borde vara och Kalmar är ett grymt skönt lopp med både hjärta och arrangörs-'muskler'. Men det kändes inte rätt i år. Funderade ett tag på Swedeman - men det kändes heller inte som det jag ville göra även om det var närmare rätt.
– Jag ville, igen, göra något personligare och mer centrerat kring de miljöer jag kan och tränar i dagligdags, men ändå något utanför bekvämlighetszonen. Typ en Xtreme triathlon ala Norseman, Celtman, Swissman, men hemma på nåt vis. 

I tre blogginlägg berättar Robert om upplägget från planering till genomförandet.
I första blogginlägger skriver han:
Grundtanken bakom utflykten är alltså att gräva där jag står och göra precis det jag vill göra, dvs utforska mina gränser och knyta ihop de trådar av fina miljöer jag har omkring mig. Fjorden. Vägarna i Halland. Fina vandringsleder. Just den här idén har grott i mig länge men det är så mycket man vill göra och så lite tid att realisera allt på.   

Start blir klockan 05:00 lördag den 25/8 på Utholmen, Gottskär. Det blir drygt fyra km simning i Kungsbackafjorden, mellan de fyra stora öarna och så upp ur vattnet vid Gårda brygga. Den här simningen är helt suveränt bra i sin enkelhet. Öppen och ruff i ungefär halva sträckningen, isolerad och fantastiskt naturskön i mitten. Därefter cykel, tjugo mil med drygt tvåtusen höjdmeter -  såväl längs kusten som på fina smala inlandsvägar genom Åkulla bokskogar och andra favoritområden; små ofta kuperade asfaltsvägar med lite trafik och genom härliga naturmiljöer. Jag avslutar med en klassisk mongobongobacke upp på Hallandsås och så, som sagt, avrull ner till Båstad nya station. Därefter löpning uppför åsen igen och vidare på Skåneleden ut mot kusten, nedför genom Båstad till havet och sedan vidare upp på åsen ytterligare en gång, med en extra teknisk avslutning från tjusiga Hovs Hallar till idylliska Torekov.   

Hur den där Slöingeman-dagen blev beskriver Robert i detalj på bloggen men kolla också videoklippen på facebook. 

Så här dagarna efter kraftprovet är Robert tillbaka till vardagen som teknikkonsult. 
– Trots det remarkabla skitvädret har jag inte en blåsa och inte ett skavsår nånstans. Viss klåda efter de manettrådar som hängde sig kvar hela dagen kring fotleder och handleder, men annars bara allmänt trött och småsleten.

Inga incidenter på vägen?
– jag tänker mycket på säkerheten – och i det dåliga vädret ändrade jag faktiskt en passage vid Hovs hallar där jag skulle springa i mörkret över klappersten, det kändes som en onödig risk. 
– Även om jag hela tiden hade med mig mobiltelefon med powerbank så är det fortfarande en ganska tunn livlina om något skull hända. Man får ju inte ramla och ha sönder mobiltelefonen. 
– Vid simningen hade jag med mig en kompis som paddlade med två tredjedelar av sträckan. Men med våtdräkt sjunker man inte och jag har också en saferswimmer-boj där jag har mobil och vätska. Det går till och med att hänga på bojen om man blir trött. 
– Farligast är nog cyklingen, en del folk kör verkligen som idioter. 

Trots vädret blev det just det äventyr som Robert ville ha – från en punkt till en annan. I vatten, på rull och med löparskor:
– Otroligt nöjd med upplägget, otroligt nöjd med rutten i det stora hela men ett par lärdomar drar jag: Jag skulle behövt lite mer dagsljus mot slutet. Om man gör om det här i juni nån gång får man mer ljus att jobba med - skulle man dessutom se till att starta klockan fyra på morgonen istället för kvart i sex skulle det nog bli ännu bättre. 

 

Robert under simningen med följepaddlare, notera den rosa bojen som är en del av säkerheten.

Läs de tre blogginläggen