Ett lopp med många rekord

Det 21:a Hässelbyloppet blev ett rekordlopp när det gäller såväl deltagare som åskådare och vinnare. Och möjligen också när det gäller vädret.

Det var solsken, klarblå himmel och 13-14 grader varmt när löparna samlades för start. Perfekt löparväder med andra ord, möjligen blåste det lite väl friskt.

3 384 löpare var anmälda till tävlingen – 745 fler än i fjolårets rekordlopp.
2 525 löpare kom till start och 2 516 fullföljde loppet. I fjol var det 1 810 löpare som genomförde Hässelbyloppet vilket då var en rekordsiffra.
39 procent av dem som genomförde Hässelbyloppet var kvinnor – även detta rekord.
Vid målet på Hässelby Idrottsplats var det tre- och fyrdubbla åskådarled – fler åskådare än något år tidigare.

Erik Sjöqvist från långlöparklubben Enhörna utanför Södertälje levde upp till favoritskapet i herrklassen. Han låg ensam i täten under större delen av loppet och tog nu sin sjunde seger i Hässelbyloppet – ingen annan har vunnit denna tävling lika många gånger.
Oskar Landin från Spårvägen hängde med Erik i tre kilometer. Under de avslutande sju kilometrarna hade han sedan enbart sällskap av tätcyklisten.

Det här var Erik Sjöqvists första tävling sedan han vann både 5 000 m och 10 000 m vid Finnkampen för drygt en månad sedan. Hässelbyloppet fungerade som ett första test inför terräng-EM som avgörs i Belgien i mitten av december. I fjol noterade Erik sin hittills största internationella framgång när han överraskande var fyra i terräng-EM. Nu siktar han på en ny framskjuten placering.
– Jag vilade i två veckor efter Finnkampen, sedan körde jag igång med distansträningen, berättade Erik.
– Hässelbyloppet ligger bra till tidsmässigt för mig. Dessutom är det ett trevligt lopp.
Erik Sjöqvist hade 14.36 som mellantid vid 5 km. Han tappade sedan tempo i motvinden under de avslutande fyra kilometrarna. Vinnartiden blev 30.23. Erik var exakt en minut före tvåan Patrik Engström från Studenterna.

Erik Sjöqvist är van att kliva upp på den lilla prispallen på Hässelby IP. För Flo Jonsson var det däremot en ny upplevelse att stå överst på prispallen efter Hässelbyloppet.
Flo Jonsson har under den senaste tiden börjat tycka att löparlivet är riktigt kul igen. Hon hade oturen att råka ut för en skada i vaden den 20 maj – just när bansäsongen skulle inledas.
– Jag fick vila i tre veckor och sedan kände jag mig stressad när jag försökte komma ikapp med träningen, berättade Flo.
Flo – som är landslagslöpare på 1 500 m – är inte riktigt nöjd med sommarens tävlingar. Nu känner hon sig dock i fin form och siktar in sig på NM och EM i terränglöpning.
Flo vann damklassen på 36.03 vilket innebär personbästa på 10 km. Klubbkamraten från Spårvägen Anja Lindberg var distanserad med sju sekunder,

  • Resultat Hässelbyloppet, 10 000 m:
    Damer
    1) Flo Jonsson, Spårvägen, 36.03
    2) Anja Lindberg, Spårvägen, 36.10
    3) Johanna Bohlin, Norrköping, 36.41
    4) Pia Rondahl, Hässelby, 37.17
    5) Hanna Jonson, Enhörna, 37.32
    6) Kajsa Berg, Huddinge, 37.43

    Herrar
    1) Erik Sjöqvist, Enhörna, 30.23
    2) Patrik Engström, Studenterna, 31.23
    3) Joel Lewis-Jonsson, IS Göta, 31.29
    4) Oskar Landin, Spårvägen, 31.43
    5) Niklas Österberg, Rånäs, 31.43
    6) Linus Nilson, Enhörna, 31.53