Erik Petersson bäst när det gällde

När ekonomen Erik Petersson gör bokslut för 2010 tittar han säkert på siffror och tider. Där finns noteringar som 1.04.35 på halvmaran och 2.23.46 i ett tufft Stockholm Marathon. Det 30-årige göteborgarens bästa nummer var dock 21. Oslagbart tyckte också juryn, om 21:a-platsen i EM 2010.

Det gäller att kunna ge allt när det verkligen gäller och det tycker jag att Erik har lyckats med i år.
Mats Erixon

– Det gäller att kunna ge allt när det verkligen gäller och det tycker jag att Erik har lyckats med i år, säger tränaren i Mölndals AIK Mats Erixon.

Mats Erixon har följt Erik Peterssons utveckling från det att han kom till Mölndals AIK 1997 från Solvikingarna. Det har under åren varit banlöpning på distanser från 800 till 10000 meter. Men med åren har intresset väckts för längre sträckor och 2009 gjorde Erik Petersson 1.05.11 på halvmaran och fick en debut i Stockholm Marathon 2009 där han fick känna på väggen.

Erik Petersson visste att loppet i Barcelona den 1 augusti skulle bli krävande och när Europas 64 bästa löpare rusade iväg så lade sig Erik längst bak. Långsamt tog han sedan placering för placering i den katalanska sommarhettan.
– Det blev ju väldigt bra. det blir också en postiv känsla när man springer om så många löpare., sade Erik efter loppet.
– Erik är också fantatiskt bra på att hålla farten och springa själv, berömmer tränaren Mats Erixon. Han behöver ingen klunga att hänga på utan har följt taktiken till hundra procent.

En dryg månad senare vann Erik SM i halvmarathon i samband med Stockholm Halvmarathon och visade att det finns mer att ge.
Mängdträningen har gett resultat:
–Det har blivit klart fler veckor över 17-18 mil än tidigare år. Sedan tror jag även att jag via fler längre tröskelpass och längre intervaller flyttat fram mina nivåer.

När Erik får beskedet att han utsetts till årets svenske manliga landsävgslöpare befinner han sig på träningsläger i Kenya. Tillsammans med bland andra Mustafa Muhamed och Lars Johansson tränar han nu för nästa stora mål, Rom Marathon i mars. En VM-plats är nästa möjliga steg i löparkarriären.