En smak av 2019 års stora löparnyhet

– En otroligt rolig och händelserik upplevelse, berättar Kristina A Lager som i helgen sprang stafetten Ragnar White Cliffs i England tillsammans med jobbarkompisarna.
Nästa sommar kommer stafettserien till Sverige. Det gäller att samla ett lag på tio deltagare som under ett dygn springer från Gripsholms slott i Mariefred till målgången vid Drottningholms slott i Stockholm.

Den amerikanska löparsuccén Reebok Ragnar Relays har spridit sig snabbt. Det första stafetten ordnades 2004 i Utah och idag arrangeras över 40 evenemang i USA och i världen. Stafetten längs Mälaren är det första i Norden.
– Har du chansen, och har du tillräckligt många som gillar löpning i din bekantskapskrets – och står du ut med minimal sömn - då är det här ett äventyr, summerar Kristina sina intryck från Ragnar White Cliff.

I Ragnar-stafetterna handlar det om att lagen själva fixar logisitiken. Det handlar om en anseenlig sträcka som ska löpas nonstop. Det ska vara tio löpare var och en springer tre sträckor.
Mycket löpning, mycket roligt:
– Vi pimpade våra bilar och drog till starten i Sittingbourne vid niotiden i lördags morse för ”inskriving” och genomgång av loppet. Och vi väckte uppmärksamhet. Utklädda till vikingar under teamnamnet ”Ragnar coming home” basunerade vi ut att nästa år – då får Ragnar (namngiven efter vikingen) äntligen komma hem.

Det är Marathongruppen, Sveriges största arrangör av motionsevenemang, som tar evenemanget till Sverige.

- Vi letar alltid efter de mest spännande och nytänkande motionskoncepten som finns. När vi kom i kontakt med Ragnar Relays kände vi direkt att vi tillsammans skulle kunna skapa en motionsupplevelse som vi tidigare aldrig sett i Sverige. En teamupplevelse som sträcker sig över mer än ett dygn, när Sverige dessutom är som vackrast, tror vi kommer locka både de löpare som letar efter det extrema, och deltagaren som mer söker en unik upplevelse, säger Daniel Almgren som är vd för Marathongruppen.

Redan är 79 lag anmälda till den svenska premiärupplagan som kommer att få en kunglig inramning.

Reebok Ragnar Lake Mälaren startar vid det spektakulära Gripsholms slott precis vid Mälarens strand och deltagarna springer sedan genom Strängnäs, Eskilstuna, Köping, Västerås och Enköping. Banan sträcker sig längs klassisk vikingamark längs Mälaren, och efter att ha passerat ytterligare fyra slott springer deltagarna tillsammans i mål på Lovön, vid Drottningholms slott.

- Vi har letat efter en samarbetspartner i Sverige under flera år, och har med Marathongruppens hjälp kunnat skapa en bana och upplevelse som är en av de bästa och vackraste vi nånsin upplevt. Vi ser verkligen fram emot att ta Ragnar Relay till Sverige och ge chansen till svenska löpare att uppleva Ragnar själva, säger Tanner Bell som är en av grundarna till Ragnar Relay.