En glimt av Kullamannen 2018

Tänk dig att efter mer än 15 mils löpning, 35 rimmars strapats treva fram i pannlampans sken i klippbranterna vid Kullens fyr och veta att alla är för länge sedan i mål.
Men Mathias Eklund betvingade dåliga tankar och lockelsen att bara ge upp. Någon halvtimme senare hade han som siste man besegrat Kullamannen Ultra 100 miles - en 16 mil lång utmaning.

35.25.35 stannade klockan på när Eklund fick den åtråvärda 100-milesringen på sitt finger. Efter en 3,5 timmars oplanerad paus i depån blev det en kamp mot klockan att klara maxtiden 36 timmar.

- Allt känns verkligen helt okej nu, var Mathias första kommentar när han direkt efter målgången vid Mölle Grand Hotell leddes in i värmen och ljuset, till uppskattning och jubel till den festbankett som redan firade Sveriges mest spektakulära traillopp.

Vid nio-tiden på lördagskvällen hade det redan varit prisutdelning i samtliga klasser. På lördagen avgjordes Kullamannen ”kortare” lopp. Första start var för 12-kilometerloppet Svart bana. Kullamannens Formel 1-klass, med mycket snabba löpare i täten. Vid lunch startade Dubbeldöden, 44 km, som betyder två varv runt den tekniska banan Dödens zon. Strax efter gick startskottet för just Dödens zon.

Med myter och historieberättande har Per Sjögren &Co skapat en speciell stämning och ett magikst skimmer kring sitt traillopp på Kullahalvön i nordvästra Skäne. När man 2017 också lade till en klass på 100 miles - drygt 16 svenska mil har man också skapat ett monster. Inte ens hälften av de 300 som startade i Båstad på fredagsmorgonen klarade distansen inom maxtiden 36 timmar. 

Men det är inte bara längden som är svårigheten. Den tekniska stiglöpningen på Kullaberg gör att det är svårt att hålla farten. Något som löpare i alla klasser får känna på.

 

Patrik Wikström drog upp farten första fem milen på Bjärehalvön för att få en lucka men lyckades inte skaka av sig urstarke Petter Ristorp som i Ängelholm efter mil gick om.

Farten drog isär startfältet

– Loppet är som två delar där den första delen är snabblöpt innan man kommer in på den tekniska löpningen, min taktik var att avvakta under första delen och sedan se vad som skulle hända, säger Petter Restorp som var först i mål tidigt lördagsmorgonen. 

Bakom sig hade Petter ett rejält utspritt fält som drogs isär redan på den första halvan.  På den flacka sträckan mellan starten i Båstad och 50 kilometer fram till Ängelholm drog täten i väg i 4-minuterstempo. Fjolårssegraren Patrik Wikström piskade på i fyraminuterstempo för att skaffa sig ett försprång inför natten. 
– Jag hängde på först, men sedan tyckte jag att det gick för fort, men samtidigt ville jag inte släppa honom för långt heller, berättar Petter Restorp.
Efter checkpoint i Ängelholm gick Restorp upp i ledning och när solen gick ner och Kullaberg tornade upp sig hade han lämnat Wikström bakom sig. Därefter blev det sololöpning ut till fyren och nu drog vind och regn in över berget.
Efter Kullabergs fyr går banan brant nedåt och vänder tillbaka mot Mölle. Här sprang Restorp bort sig och fortsatte rakt fram till en annan fyr innan han insåg vad som hänt och vände. Misstaget kostade ett antal minute men sedan var Restorp ostoppbar samtidigt som löparna bakom honom tappade allt mer. Patrik Wikström blev ifattsprungen av först Andreas Tallberg Pedersen och sedan av allt fler. En törstig och energifattig Patrik Wikström fick det tyngre tyngre och inför tredje varvet hade Karl-Fredrik Andersson gått upp på andraplats. Han var pigg när han lämnade depån samtidigt som Wikström beslutade sig för att bryta. Då växlade Magnus Rabe upp, samtidigt som DNF-erna börja regna in.

I mål hade Petter Restorp drygt en timme och 20 minuters marginal till tvåan Magnus Rabe. 
Petter Restorp, boende i Chamonix och med en färsk 11-plats på UTMB (Ultra Trail Mont Blanc) i bagaget hyfsade nu banrekordet med tre timmar.
– Om jag kommer att göra det igen? Nej, det får du nog fråga om i morgon istället sade, Petter som i ansträngningsgrad rankar Kullamannen 100 miles i klass med UTMB.

I damklassen tog sig tolv löpare hela vägen. Abiskolöparen Anna Carlsson fick snabbt en lycka till fjolårsvinnaren Sofia Smedman.
– Jag kände mig jagad hela vägen, kommenterade Anna som hade 25 minuters marginal till Sofia när hon varvade första gången i Mölle.
Samtidigt blev hon stärkt av att plocka placering på placering på elitkillarna. De sista fem milen avancerade hon upp till fjärde plats totalt och drog ut segermarginalen till två och en halv timme.

Totalt fullföljde tolv kvinnor och 99 män den andra upplagan Kullamannen Ultra 100 miles. Totalt samlade årets Kullamannen närmare 1500 deltagare.  

Alla resultat från Kullamannen