En 17-årings fantastiska maratondebut

17-årige Jimmy Lindberg sprang i september tremilen i Lidingöloppet.

Den 5 maj 2010 hände en otäck olycka i Påarp i Skåne. En 17-åring på cykel blev påkörd bakifrån av en lastbil.
– Jag kommer inte ihåg olyckan, först var jag nedsövd och när jag sedan vaknade fick jag ligga en och en halv vecka på sjukhuset, berättar Jimmy Lindberg.
Vilken annorlunda inledning på en text som ska handla om maratonlöpning, om söndagens Bromölla Marathon. En 17-åring höll på att vinna - ni förstår vem - och blev tvåa på tiden 2.47.35.

Det var modigt av honom att starta i det tempot. Hade han sprungit i vår klunga hade han förmodligen vunnit
Segraren Petri Huhtala

Ett halvår efter den otäcka olyckan ville IS Götas talang Jimmy Lindberg prova att springa maraton.
– Egentligen är han för ung, han har knappt växt klart men han han har en gedigen träningsgrund och var helt inriktad på att pröva, säger Jimmys tränare Sven Lindeberg.

Jimmy håller med om att det är de kortare distanserna som 3000 och 5000 meter som han ska satsa på de närmaste åren. Men när löpningen redan tidigt blivit en passion och man springer mer än tio mil i veckan så verkar det väl heller inte omöjligt att springa 42195 meter. Särskilt inte när det gick så bra i Lidingöloppet. 2.02 på tremilen i september.

I söndags hade Jimmy säkert kunnat vinna sitt första maratonlopp bland närmare 100 deltagare i Bromölla Marathon:
– Jag öppnade första milen på 37.30 och hade 1.20 på halva men sedan tog farten slut. Det var trötta ben sista 15 kilometerna.

Nu blev Jimmy Lindberg tvåa i loppet, passerad av finländaren Petri Huhtala på det fjärde och sista varvet på den flacka banan i Bromölla. Huhtala som är 30 år äldre än Jimmy Lindberg är en rutinerad löpare.
– Jag såg att han värmde upp innan loppet men det ska man inte göra på en mara, man använder första varvet till uppvärmning. Sedan efter ungefär 25 kilometer vet man om man gick ut på rätt sätt, förklarade Petri som vann på 2.45.03.
– Det var modigt av honom att starta i det tempot. Hade han sprungit i vår klunga hade han förmodligen vunnit, menade Huhtala i segerintervjun efter loppet.

Jimmy Lindberg bor i Påarp några mil utanför Helsingborg och tävlar numera för IS Göta.
– Jag började med tillsammans med några kompisar med friidrott i IFK Helsingborg men det var mest kast och hopp och fjant. Jag ville springa och började att träna själv.
Till den här säsongen så bytte Jimmy klubb till IS Göta som har bra löpare och som har en bra löparverksamhet. Men den mesta tiden tränar Jimmy ensam.
– Nu är det mörkt att träna. Här där jag bor finns inga gatlysen. Jag sätter på mig reflexer och reflexväst och ger mig ut ändå.
Pannlampa?
– Nej, det brukar gå att springa ändå?
Vad har du för mål?
– Till nästa säsong ska jag satsa på snabbheten och kortare distanser, men på längre sikt så är det halvmaraton och maraton som gäller. Jag har nog mer talang för längre distanser, så är det.
Vet du vad svenska rekordet för 17-åringar på maraton är?
– Kanske 2.30 eller något sådant.
Martin Hafström sprang på 2.29.06 som 17-åring 1974 men det är väl oklart om den banan var mätt som man mäter maratonbanor idag.
– Hur bra sprang han sedan som bäst?
Tolv år senare sprang han på 2.16.04 i Berlin.
– Det var bra.
Vad har du för mål härnäst?
– Jag ska satsa på kortare lopp. Ska försöka komma ner på 33 minuter på milen, 16.15 på 5000 meter och 9.15 på 3000.
Du har inga sviter av olyckan?
–Efter olyckan ville de sjukskriva mig från skolan resten av terminen men vi hade massa prov så jag var tillbaka efter två och en halv vecka. Jag går på naturvetenskap så det är rätt mycket i skolan. Sedan efter en månad så ställde jag upp i ett 6-kilometers lopp och vann. Så det var inte så svårt att komma tillbaka men de fick sy rätt mycket i huvudet.

Resultat Bromölla Marathon totalt män:
1) Petri Huhtala, Finland, 2.45.03
2) Jimmy Lindberg, IS Göta, 2.47.35
3) Jörgen Holmqvist, Heleneholms IF, 2.54.49
4) Patric Astrén, Ryssbergets IK, 2.57.56

Kvinnor, totalt:
1) Eva Lönnqvist, Ystads IF, 3.17.13
2) Petra Skiöld, Ryssbergets IK, 3.25.57
3) Pernilla Lundberg, Lenhovda IF, 3.33.54