EM ett steg mot maraton för Cecilia
Vi fortsätter presentationen av de åtta svenska deltagarna i EM halvmaraton som avgörs söndag 10 juli. Spårvägens Cecilia Norrbom kommer från kortare distanser och hon fick lite av ett genombrott förra året när hon blev bästa svenska på 10000 meter i Finnkampen. Långsiktigt finns en plan för maraton och ett led dit är att gå vidare till halvmaraton-sträckan där Cecilia kvalade in till EM med sitt personbästa lopp i Barcelona Halvmaraton tidigt i år där hon sprang på 1.15.17. Efter det har ”Cissi” visat form genom att springa 10000 meter på 34.16. Marathon.se fick en pratstund med Cissi efter första fartpasset efter ett träningsläger på hög höjd i St Moritz.
Jag såg att du körde bana på Stockholm Stadion, hur kändes det?
– Nja, det gick jäkligt segt faktiskt. Men det brukar göra det första dagen efter jag kommit ner från hög höjd. Så jag skulle aldrig kunna tävla direkt efter en höghöjdsvistelse, det har jag märkt flera gånger. Så jag är inte orolig utan om det funkar som tidigare brukar jag få bra effekt av höghöjden efter någon vecka på lågland. För mig brukar den riktiga toppen infinna sig nästan två veckor efter att jag kommit ner. Så förhoppningsvis blir det så även till EM.
Vi lämnar passet och går tillbaks till din övergång till halvmaran, för du har ju främst sprungit kortare sträckor tidigare. Hur kommer det sig att du gått över till längre sträckor?
– Min tränare Patrik Tjärdal har sedan flera år tillbaks sagt att han tror jag skulle passa på maraton. Så planen var egentligen att jag skulle testat på maraton i år, men sen dök halvmaratonsträckan på EM upp och att vi skulle ha ett svenskt lag. Då resonerade vi att det ändå var ett bra steg att gå till maraton via att först satsa seriöst på någon halvmara. Så i slutet på förra sommaren gjorde vi en plan mot att springa halvmaran i år och valet blev Barcelona Marathon i februari.
– Sen gick ju träningen riktigt bra hela hösten. Jag kunde göra allt som vi planerade. Jag fick en liten kick av framgången på Finnkampen där jag ”persade” och blev bästa svenska på en tredje plats. Jag tror också jag fick extra motivation av satsningen mot halvmaran.
Sen kom då kvalloppet i Barcelona, hur var tankarna inför och under loppet där?
– Kvaltiden var satt till 1.15.00, så det var det vi utgick från. Samtidigt visste jag inte om det var ett rimligt mål, då jag inte varit i närheten av den tiden tidigare. Det kändes lite avlägset. Men sen kom loppet och vi hade farthjälp av min klubbkompis Fredrik Uhrbom som skulle hålla fart för 1.15. Så jag hängde på där och det kändes oerhört bra. Jag visaste ju inte hur det skulle arta sig, men det var bara att hänga på så länge det gick.
– Vi passerade milen på 35.16, då tänkte jag ”shit" det här går hur bra som helst. Men sen kom tröttheten på sista 3 km så där tappade jag den absoluta kvaltiden och kom i mål på 17 sekunder över. (1.15.17)
– Samtidigt var det ändå förvånansvärt lätt, så jag måste haft en riktigt bra dag helt enkelt.
Jag tror nog att du faktiskt var så bra, och inte bara ”dagen”, hur var det sen efter loppet?
– Jag blev oerhört stel i baksidorna och dessutom åkte jag på en förkylning. Kanske hängde de slitna baksidorna i längre eftersom jag var förkyld, men det tog nästan 4 veckor innan jag kunde springa på bra igen.
Du var ju inte under den absoluta kvaltiden och fick inget EM klartecken direkt, men valde ändå att inte springa det sista kvalloppet i Göteborgsvarvet. Var du inte rädd att tappa din plats?
– Jag ville hellre springa Nordic Challenge på 10000 meter. Mentalt kände jag att jag inte var redo för att tömma kroppen på en halvmara igen. Så för att prestera bra på EM tror jag 10000 meter var en bättre väg att gå för mig och på något vis ställde jag in mig i smyg på att min Barcelonatid skulle räcka. – Så redan innan Varvet började jag ändå mentalt ställa in mig och min träning mot EM.
Så nu är du redo för att ta ut allt i en halvmara igen?
– Ja, nu är jag verkligen motiverad och redo. Jag har precis varit i St Moritz på tre veckors hög höjd träning och jag har kunnat göra allt som stod i planen.
Vad stod det i planen, hur ser en typisk träningsvecka mot halvmaran ut för dig?
– Jag springer runt 15 mil i veckan, ja i St Moritz blev det faktiskt en vecka med 16 mil också. Jag brukar köra två långpass i veckan där det ena ligger på 20-22 km och det andra på 26-30 km. Dom här passen går i lugn fart, så inga fartökningar eller så. Sen springer jag ett långt tröskelpass där jag antingen springer 12 km sammanhängande eller uppdelat i 3x4 km.
Är din tröskelfart din halvmaratonfart?
– Nej jag springer långsammare på tröskellöpningen. Tröskelpassen kör jag pulsstyrt. Jag har gjort tester kring vilken puls jag ska ligga på och det utgår jag från på just tröskelpassen.
Sedan kör jag även ett långintervallpass i veckan på bana. Sen blir det distanslöpning och ibland har jag ett kombinerat tröskelpass till där jag kör några 5 minuter trösklar följt av att jag avslutar passet med överfart med några 1 minutare eller 200 meters lopp.
Kör du någon styrka eller annat utöver löpningen?
– Ja en gång i veckan kör jag benstyrka med skivstång. Det blir knäböj, frivändningar och enbensknöböj.
Över till det stundande EM loppet, hur ser din formtoppning ut?
– Jag åker ner till Amsterdam en vecka innan loppet, eftersom jag inte varit med på något mästerskap tidigare. Så då känns det skönt att komma dit i god tid för att känna in i stämningen och sen bli avslappnad fram mot loppet samtidigt som jag vill vara taggad. Träningsmässigt blir det lätt träning, men på tisdagen innan loppet blir det en liten del tröskel och några kortare överfartslopp.
– En hel vilodag blir det, men jag kommer hålla igång min löpning hyfsat för jag tycker jag blir seg om jag vilar för mycket.
Vad har du för drömbild i loppet?
– Min drömbild är att jag kommer i mål på 1.14.30. Det är lite vad jag har i tankarna. Men det är svårt. Jag hoppas bara jag känner att jag att jag får ut allt jag har. Jag vill känna att jag verkligen gjorde mitt bästa. Samtidigt vet man ju inte hur loppet blir. I Barcelona hade jag bra farthjälp, här vet man aldrig hur loppet kommer gestalta sig. Men det ska bli kul.
Marathon.se tackar för intervjun och önskar stort lycka till i EM loppet.