EM-ettan misstänkt för dopning

Zivile Balciunaite på väg mot en klar seger i EM. Nu riskerar hon att diskvalificeras för dopning.

Zivile Balciunaite från Litauen, som överraskande blev europamästarinna i maraton i somras, riskerar att fällas för dopning och därmed förlora sitt EM-guld.
Det urinprov som Balciunaite lämnade efter EM-loppet har visat sig innehålla för höga halter av det manliga könshormonet testosteron.

Fallet utreds nu av IAAF (Internationella friidrottsförbundet). I väntas på IAAF:s beslut i frågan är Balciunaite avstängd av Litauens friidrottsförbund.
Balciunaite var anmäld till Frankfurt Marathon som avgjordes på söndagen, men hennes namn försvann efter ett tag ur startlistan.

Som standard är när en idrottsman eller idrottskvinna lämnat ett positivt dopingprov deklarerar även Balciunaite att hon är oskyldig:
– Jag har aldrig använt och kommer aldrig att använda dopingpreparat, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.
– Jag har alltid varit förespråkare för en ren idrott.
Balciunaite säger att den höga halten testosteron kan bero på att hon dagen före EM-loppet tog ett läkemedel för att lindra smärtor i samband med mens.

31-åriga Zivile Balciunaite är en rutinerad långlöpare. Hon har genomfört 26 maratonlopp. Balciunaite kom på fjärde plats vid EM i Göteborg 2006. Hon var fjortonde löpare i OS 2004 och elfte löpare i OS 2008.
Hennes bästa tid är 2.25.15 från Tokyo 2005.

Balciunaite avgjorde EM-loppet i Barcelona när hon gick loss från tätgruppen efter 29 km. Hon vann loppet på 2.32.14 – 1.01 före Nailya Yulamanova från Ryssland som kommer att tilldelas EM-guldet om Balciunaite fälls för dopning.
I så fall flyttas Isabellah Andersson från femte till fjärde plats i resultatlistan.