EM-brons till Isabellah efter två år

Isabellah Andersson var femma i mål vid EM 1912, men får nu bronsmedaljen sedan ytterligare en av de löpare som var före henne diskvalificerats.

Nära två år efter det heta maratonloppet vid EM i Barcelona 2010 flyttas Isabellah Andersson upp till tredje plats och blir därmed bronsmedaljör.
Enligt det välinformerade nyhetsbrevet om friidrott, EME News, kommer resultatet för Nailya Yulamanova , som nu står som EM-etta, att strykas.

EME News rapporterar att det Ryska friidrottsförbundets antidopingkommitté har diskvalificerat tre kvinnliga ryska friidrottare. En av dem är Nailya Yulamanova som tilldelades guldet i 2010 års EM-mara sedan Zivile Balciunaite från Litauen som var först i mål fällts för doping.
Nu har alla resultat från Yulamanova strukits sedan den 20 augusti 2009 och även hon plockas alltså bort från resultatlistan i EM.

Isabellah Andersson, som var femma i mål, flyttas nu upp till tredjeplats. Den nya medaljtrion blir nu, enligt EME News: 1) Anna Incerti, Italien. 2) Tetyana Filonyuk, Ukraina. 3) Isaballah Andersson, Sverige.

Även de övriga svenskorna flyttas upp i resultatlistan. Anna von Schenck blir 21:a och Lena Gavelin 31:a.

– Det är hemskt tråkigt att det är på detta viset, att det förekommer så mycket "fusk", kommenterar Isabellah.
– Personligen hade jag ju tyckt att det varit väldigt trevligt att bli hyllad som bronsmadaljör redan i Barcelona. Nu är det mer en formalia. Bara de mest insatta som kommer att komma ihåg detta.

– Jag får hålla med henne. Det är hemskt tråkigt att inte alla tävlingar är fair play. Det sänker lätt ambitionen till att träna för att prestera när det finns andra som tar genvägar, säger Lars Andersson, Isabellahs man och tränare.

Isabellah Andersson blir nu den första svenska medaljören i ett EM, VM eller OS sedan Henry Palmé från Fredrikshof tog brons vid EM i Paris 1938.

Det är andra gången som en löpare från Hässelby SK flyttas upp i resultatlistan vid ett internationellt mästerskap sedan en konkurrent diskvalificerats. Sara Wedlund var tvåa över mållinjen vid EM i terränglöpning 1996, men fick i efterhand guldmedaljen sedan den löpare som var före henne fällts för doping.