Eliten delar sig i Lidingöloppet

David Nilsson har varit bäste svensk på Lidingöloppet 2010 och 2011 men får nya utmanare i år.

Några av Sveriges bästa löpare väljer att springa Lidingöstafetten på fredagen. Många löpare i dameliten väljer att springa 30 km på lördagen trots att de stora prispengarna finns i Lidingö Tjejlopp på söndagen. Dessutom lockas nu några elitlöpare av tävlingsklass även i lördagens 15 km.

Världens största terränglopp med drygt 40000 löpare på olika distanser avgörs under i helgen. Start redan på fredagen med Lidingöstafetten och Lidingö Ruset. Lidingöloppet med klassiska tremilen och en ny bana för 15 km på lördagen. Söndagen bjuder på Lilla Lidingöloppet, Knatteloppet och Lidingö Tjejmil.

Mycket att välja bland. Även för eliten, men faktum är att det överhuvudtaget är klent deltagande och många av Sveriges bästa löpare prioriterar inte längre Lidingöloppet.

För de som vill få en skymt av svensk elit är första chansen Lidingöstafetten.
Idrottsarrangören Mats Andreason har för sjunde gången värvat ihop ett stjärnlag med
löpstarka orienteraren Scott Fraser, Spårvägens SM tvåa på 5000 meter Olle Walleräng, 1500 meters-mästaren Johan Wallden och Björnstorps junior Staffan Ek.

Stjärnorna på tremilen
2011 års segrare Lewis Korir är tillbaka och bästa svensk de senaste två åren David Nilsson är med i år också.
– Jag ser fram emot ännu en topplacering och ett härligt lopp, säger David.
En av de vassaste utmanarna är Johan Larsson, IFK Lund, SM-sexa på 10000 meter och vinnare av Midnattsloppet i Göteborg.
– Jag ser fram emot mitt första Lidingölopp, säger Johan som liksom Örgrytes hinderspecialist Eric Senorski gör debut på tremilen.

Tjejernas 30 km kan i bli en duell mellan de tidigare segrarna Ulrika Flodin Johansson, Rånäs 4H och Charlotte Karlsson, Hammarby IF.
- I år siktar jag på att gå under två timmar vilket jag inte klarade förra året. Jag tror att det kommer att behövas för att vara med och slåss om segern, säger Charlotte Karlsson som vann SM i maraton i samband med Stockholm Marathon i juni.

- Lidingöloppet ger en häftig och annorlunda löpupplevelse som skiljer sig väldigt mycket från de lopp som jag vanligtvis springer på landsväg och bana. Lidingöloppsbanan är fantastiskt vacker, det är "lagom" mycket backar, bra prepparerade spår och stämningen under loppet är skön!, avslutar Charlotte.
Isabellah väljer Lidingö Tjejlopp

Söndagens Lidingö Tjejlopp över tio km väntas än en gång bli en uppvisning av fantastiska Isabellah Andersson, Hässelby SK. Ska det bli ett hattrick efter segrarna 2010 och 2011?
I Tjejloppet får vi också se ett utmanarmöte mellan orienteringsdrottningen Helena Jansson och skidstjärnan Anna Haag.
Andra starka löpare är Meraf Bahta, Hälle, Hanna Barthlomew, Hässelby SK, Cecilia Kleist, IK Akele och Malin Liljestedt, Spårvägens FK .