Dunderstart för Team Stockholm Marathon
På söndag tjuvstartar Team Stockholm Maraton och intresset är överväldigande. 334 löpare har anmält att de vill träna under erfaren ledning inför nästa års Stockholm Marathon.
– Det blir kul, vilket tillfälle att träffa nya människor! utbrister ledaren Rubin McRae
De senaste åren har intresset för maratonlöpning ökat så starkt att Stockholm Marathon tvingats stänga anmälningarna i förtid. Nu händer samma sak med Team Stockholm Marathon. Den nya satsningen på gemensam träning inför maran har åtminstone tillfälligtvis fått stänga anmälningsporten.
– Jag är överväldigad! är det första Rubin McRae säger när han ska kommentera anmälningsflödet.
Rubin ska tillsammans med Alfred Shemweta leda den träning som grundar sig på Anders Szalkais populära program på marathon.se
– Från början trodde vi att det kunde bli 150 deltagare, sen 200, 250, 300. Men 334 får räcka just nu för att vi ska vara säkra på att göra ett bra jobb. Efter ett par veckor kan vi tala om det går att släppa in fler.
Rubin och Alfred har engagerat 38 ledare till sin hjälp. De har tillsammans sprungit nästan 1500 maratonlopp – tala om en stor samlad erfarenhet!
Team Stockholm Marathon-deltagarna delas in i olika nivåer allt efter de målsättningarna som de har med loppet. Det är från tre till sex timmar i sluttid med halvtimmes hopp mellan grupperna, samma system som farthållarna är indelade i.
– Alla ska få sin plats. Vi har redan över 90 som anmält sig till fyratimmarsgruppen. De ska vi hålla ihop med hjälp av elva ledare.
I Köpenhamn har en liknande idé utvecklats till en sådan succé att 13 000 ”träningsstarter” räknats in under en träningssäsong (det vill säga totala antalet deltagare om man räknar ihop alla träningstillfällen).
Träningen inleds nu på söndag (28 oktober) på Östermalms IP i Stockholm. Det blir sex veckors mjukstart fram till dess att Anders Szalkais program för de 26 veckorna till Stockholm Marathon börjar.
– Första gången blir det inte mer än 5.3 kilometers löpning på en sträcka som påminner om Bellmanstafetten, berättar Rubin, som räknar med att en del tid på söndag kommer att gå till information. Det första passet blir samtidigt som ett diagnostiskt prov för de som inte vet vilken grupp som de vill ansluta sig till.
– Jag och Alfred svarar på frågor både före och efter träningen och kommer att ge råd till dem som känner sig osäkra på sin kapacitet.
De har båda långa erfarenheter av långlöpning. Rubin tävlade på högsta elitnivå hemma på Nya Zeeland innan han kom till Sverige där han idag leder en träningsgrupp i Hässelby SK. Alfred vann Stockholm Marathon 1999 och 2000.
– Den första veckan blir det ren distanslöpning, men sen kommer vi att gå igenom termer som snabbdistans, fartlek, intervaller och backträning. Den 2 december kommer Anders Szalkai och drar principerna för sitt program.
Längre fram när passen blir längre, och temperaturen högre, kommer det att finnas vätskestationer. Men under de första veckorna råder Rubin alla att se till att ha fyllt på näring och dryck före passet.
– Och ta med varma ombyteskläder, så att ni inte fryser under informationsstunden, hälsar Rubin.
– Det här ska bli kul. Jag är oerhört stolt över stolt över responsen!