Med syra i benen uppför Dundret

- Det var tufft, jäkligt tufft, konstaterar Marlene Eriksson när hon hunnit pusta ut efter att ha vunnit damklassen i Dunder Dygnet.
? Jag var tvungen att börja gå ganska tidigt. Sedan har jag sprungit där det gick att springa och gått i de brantaste partierna. På slutet hade jag mycket syra i benen. Det var skönt att publiken var så entusiastisk.

Marlene Eriksson hade en klar ledning inför den avslutande etappen Fjället, men hon kände sig inte säker på segern. 1.42 bakom henne startade 18-åriga Emma Lundgren från Malmberget.
- Jag visste att Emma tränat i den här backen. Själv har jag aldrig sprungit uppför Dundret, berättar Marlene som bor i Umeå men tävlar för
Malmberget.
Marlenes seger var dock aldrig hotad. Hon nådde målet vid Fjällstugan 1.59 före Emma Lundgren.
- Jag är jättenöjd med min insats i Dunder Dygnet, säger Marlene, som vann två av de fem etapperna.
- Det är kul att vara med i en tävling där allt fungerat så bra.
Den femte etappen i Dunder Dygnet går uppför Dundrets slalombacke. Det handlar om en stigning på 320 meter. För de flesta deltagare blev detta ett verkligt kraftprov. Av de 99 startande var det endast Mats Granström och Erik Framme som orkade springa hela vägen upp till toppen.
- Man måste vara lite kall på en så tuff bana. Det håller inte att gå ut så hårt så att man drar på sig syra tidigt i loppet, kommenterar Mats Granström som är svensk och nordisk juniormästare i terränglöpning.
- Jag trodde att också Erik skulle vara sliten så att han inte skulle satsa stenhårt från början.
På etapp 5 Fjället gäller jaktstart. Efter fyra etapper hade Mats Granström ett försprång på 44 sekunder. Det avståndet kunde Erik Framme aldrig ta in. I mål skiljde det 1.12 mellan de två.
Mats var en av de löpare som efteranmälde sig till Dunder Dygnet i lördags. Han tog tåget från Eksjö till Gällivare för att prova på denna
annorlunda tävling.
Många friidrottare skulle vara tveksamma till att delta i en så krävande tävling som Dunder Dygnet mitt under den viktiga bansäsongen.
- Det här är kanske inte det bästa sättet att förbereda sig för ett 5000-meterslopp på bana, men man måste göra en udda grej ibland, tycker Mats, som trivts med de fem etapperna som genomförts under söndagen och måndagen:
- Det här är en kul tävling. Det är bra spridning mellan etapperna. Inget etapp har liknat någon annan.
När Mats Granström hunnit sätta på sig träningsoverallen, ätit några bananer och joggat ner poserar han tillsammans med Marlene Eriksson för fotograferna. Då når loppets äldste deltagare, 72-årige Martin Tveterås
från Ludvika, målet.
- Grymt imponerande av en 72-åring att klara det här loppet, tycker
Mats, som segrade på tre av etapperna - Gruvan, Midnattssolen och
Fjället.

Mer om Dunder Dygnet 2002