Dubbelt Kenya i Paris Marathon

Benjamin Kiptoo vinnare i Paris Marathon. På söndagen blev det kenyanska segrar också i Rotterdam, Daegu, Milano och Linz.

Det blev dubbelsegrar för Kenya i herr- och i damklassen när Paris Marathon avgjordes i skönt vårväder. Benjamin Kiptoo var snabbast av de manliga löparna med 2.06.31. Priscah Jeptoo noterade 2.22.55 när hon vann damklassen.

Kiptoo tog täten sex kilometer från mål och ökade sedan stadigt avståndet till löparna bakom. I mål skiljde 45 sekunder till tvåan Bernard Kipyego.
– Jag testade ett ryck och upptäckte att det inte var någon som följde mig, berättar Kiptoo.
Detta var 32-årige Kiptoos hittills största seger. Han har tidigare vunnit Brescia Marathon i Italien 2008, Rom Marathon 2009 och Chuncheon Marathon i Sydkorea 2010. I fjol var Kiptoo fyra i Paris.
Han förbättrade nu sitt personliga rekord från Rom Marathon 2009 med 37 sekunder.
De fem första löparna i Paris hade alla tider under 2.08.

29-åriga Priscah Jeptoo vann överraskande damklassen sedan hon förbättrat sitt personliga rekord med hela 4.08. Hon var 1.52 före loppets favorit Agnes Kiprop.
– Jag hade inte räknat med att vinna idag, men jag var samtidigt medveten om att allt kan hända i ett maratonlopp, kommenterade Jeptoo.
Segertiden 2.22.55 gör Jeptoo till världstvåa i år, efter Aselefech Mergia från Etiopien som hade 2.22.45 när hon vann Dubai Marathon i januari. Isabellah Anderssson är världsfyra med 2.23.41 från Dubai.
Inte heller Jeptoo har tidigare vunnit ett så stort maratonlopp som Paris. I fjol segrade hon i Turin, året före tog hon hem Porto Marathon.

Kiptoo och Jeptoo kammade båda in 50 000 Euro (450 000 kr) för sina segrar.

I det sköna vårvädret var det ett par hundra tusen åskådare som kantade banan genom den franska huvudstaden. Det var solsken och 14 grader varmt när loppet startade klockan 8.45 på söndagsmorgonen. Vid 12-tiden hade temperaturen stigit till drygt 20 grader.

40 000 löpare var anmälda till den 35:e upplagan av Paris Marathon. 19 procent av de anmälda (7 629 löpare) var kvinnor.
Deltagarna representerade 109 nationer. 35 procent av de anmälda kom från andra nationer än Frankrike. Flest utländska deltagare kom från USA – 1 255 anmälda.
201 svenskar genomförde loppet. Bäst av dem lyckades Charlotte Karlsson från Tumba som kom på 34:e plats i damklassen med 3.02.32.

Före starten var det en tyst minut för att hedra offren för tsunamin i Japan.
Det tog 16 minuter innan den sista löparen passerat startlinjen framför Triumfbågen.

Stor maratondag för Kenya
Söndagen var en stor maratondag.Det blev kenyanska segrar i herrklassen även i Rotterdam, Daegu, Milano och Linz.

• Wilson Chebet noterade nytt världsårsbästa när han vann herrklassen på 2.05.27 i den 32:a upplagan av Rotterdam Marathon. Vincent Kipruto, också han från Kenya var tvåa på 2.05.32. Files Ongori från Kenya vann damklassen på 2.24.19.
Brian Buchtrup Nielsen från Fredrikshof, var bäste svensk på 78:e plats med 2.36.39.

• Daegu Marathon i Sydkorea, som avgjorde på samma bana som används vid VM i sommar, vanns av kenyanen Yusuf Songoka på 2.08.08. I damklassen segrade Atsede Habtamu från Etiopien på 2.25.52.

• Solomon Bushendich från Kednya. motsvarade favoritskapen när han vann den elfte upplagan av Milano Marathon på 2.10.38. Tvåa blev italienaren Ruggero Pertile som noterade 2.11.23. Marcella Mancini från Italien vann damklassen på 2.41.24.

• Kenyan Nixon Machichim vann Donau Marathon i österrikiska Linz på 2.09.37. Lisa Stublic vann damklassen på nytt kroatiskt rekord 2.30.45.