Dramatik när Liffner och Westerberg lämnade friidrottens styre

Christina Liffner, som under de senaste åren varit den drivande när det gäller motionslopp och långlopp i Svenska Friidrottsförbundets styrelse, avgick oväntat vid söndagens årsmöte. Samtidigt avgick lika överraskande förbundets ordförande Bengt Westerberg.

Det blev en dramatisk söndagsförmiddag när förbundets årsmöte avslutades i Karlstad. Större dramatik har inte upplevts vid friidrottsförbundets årsmöte sedan 1983 då Hans Holmér inte blev omvald som ordförande.

Det var omröstningen om en motion från Stockholms Friidrottsförbund, Göteborgs Friidrottsförbund och Malmö AI som fick förbundets vice ordförande Liffner och Westerberg, som varit ordförande sedan 1996, att meddela valberedningen att de avgår ur styrelsen.

Motionen handlar om att implementera "förbundets strategi- och planeringsprocess" som en plattform i utvecklingsarbetet.
Under de senaste åren har Curt Högberg, som sitter med i förbundsstyrelsen, lett en arbetsgrupp som bl.a. ordnat seminarier för klubbledare över hela landet. Vid dessa seminarier har ledarna utbildats i strategiskt tänkande.

Seminarierna har varit uppskattade av de ledare som medverkat. För att säkerställa att denna verksamhet fortgår motionerade Stockholms Friidrottsförbund, Göteborgs Friidrottsförbund och Malmö AI om att 500.000 kr årligen ska avsättas i förbundet budget för fortsatt utvecklingsarbete,
Styrelsen ansåg inte att det i en redan stram budget gick att öronmärka pengar till en viss verksamhet och rekommenderade därför årsmötet att avslå motionen.

Curt Högberg var rädd att denna fråga skulle få en låg prioritet i styrelsearbetet och att styrelsen därmed bara skulle avsätta en mindre summa till utvecklingsarbetet. Högberg reserverade sig mot styrelsens avslagsyrkande på motionen. Denna typ av reservation är mycket ovanlig.
Anders Havdelin från Curt Högbergs klubb IFK Lidingö samt Johnny Örbäck från Malmö AI och f.d. landslagsstjärnan i längdhopp Ulf Jarfeldt från Göteborgs Friidrottsförbund talade för motionen. Bengt Westerberg förde förbundsstyrelsens talan när det gällde avslag av motionen.

När motionen gick igenom, utan att det ens behövdes rösträkning, meddelade Bengt Westerberg och Christina Liffner, som har huvudansvaret i ekonomiska frågor i förbundsstyrelsen. att de inte längre stod till förfogande för omval.
Istället valdes Yngve Andersson från Stockholm till ny ordförande. Andersson valdes in i styrelsen i fjol och har under det gångna året främst arbetat med sponsorfrågor.

Johnny Örbäck från Malmö och Mats Åkerlind från Gävle invaldes i styreslen. Det blev omval av Krister Clerselius, Skanör, Lena Moen, Göteborg, och Curt Högberg, Stockholm. Örbäck, som är ordförande i elitklubben Malmö AI, var en av dem som stod bakom motionen om fortsatt satsning på utvecklingsarbetet.
? Jag lämnar förbundsstyrelsen, men jag kommer inte att lämna friidrotten, förklarade Christina Liffner när hon avtackades i slutet av årsmötet.
Liffner avser att fortsätta arbeta med motion- och breddverksamheten. Frågan är dock vilket inflytande Liffner kommer att ha när hon inte längre sitter i förbundsstyrelsen.