Det är trendigt att springa – 3 unga tjejer berättar

Löpning är hetare än någonsin bland unga kvinnor. Frihetskänslan, enkelheten, digitala communities och inte minst effekterna på det fysiska och psykiska välmåendet är några av anledningarna de ger till sitt löparintresse.

Det råder en riktigt stark löpartrend bland unga tjejer. Kvinnor 18-30 år är den grupp som ökar mest i både maratonlopp och halvmaratonlopp. Men vi ser något annat också, unga kvinnor som springer helt utan prestation, njuter av friheten och den sköna känsla av välmående som löpningen ger. Vi har pratat med tre unga kvinnor, 17, 21 och 26 år om deras förhållande till löpning.

Ida Lindgren, 17 år (blir 18 i november):

Att springa maran var mycket roligare än jag trodde

Ida LIndgren efter målgång på adidas Stockholm Marathon 2024

– Jag började springa under pandemin. Jag gick på högstadiet då och vi hade distansundervisning. Det blev tråkigt att bara vara hemma, jag behövde något att göra – så jag gick ut och sprang. Jag har väl sprungit i fyra år ungefär.

Fram till förra våren blev det oftast en distans på runt 5 kilometer, förutom intervallpass då och då med handbollskompisarna. Men så våren 2023 började det hända något på sociala medier berättar Ida.

– Det började trenda att springa långt. Jag fick upp i mitt flöde, främst på Tiktok, inlägg av tjejer som sprang långt. Jag tänkte: kan de så kan jag. Så jag började springa längre och längre och kände att jag ville ha ett mål, något att träna för. Jag bestämde mig sommaren 2023 för att springa Stockholm Marathon 2024.

– Jag föredrar att springa ensam, det blir en fristad. Ofta lyssnar jag på musik eller podd men jag känner mer och mer att det är lugnande att bara lyssna på naturen. Men det varierar. Det längsta jag sprang innan Stockholm Marathon var 28 kilometer.

Hur var det att springa ett maraton?
– Det var jätteroligt, jag trodde faktiskt inte att det inte skulle vara så kul. Min kille sprang också – men vi valde att springa var för sig. Jag trodde att Stockholm marathon skulle vara det jobbigaste jag gjort. Men i stället var det jätteroligt och tiden gick så fort, vilket jag tror beror på att jag hela tiden anpassade mig efter hur det kändes. Det absolut häftigaste var att komma in på Stockholms stadion – då fick jag nya krafter och sprang förbi flera löpare de sista hundra meterna in i mål.

Har du några nya löparmål?
– Jag ska springa Lidingöloppet, men har varit sjuk så jag får ser hur det går. Sen ska jag springa Stockholm Marathon nästa år och då vore det ju roligt att slå årets tid. Jag tar studenten några dagar efter loppet, så jag funderar på att springa i studentmössa.

Vad betyder löpningen för dig?
– Jag tror att löpningen har blivit en fristad. När jag springer kommer jag bort från allt. Om jag är stressad för skolan och går ut och springer, då kan jag släppa stressen. När jag springer kan jag ju inte göra något annat. Jag har stängt av tidsangivelsen också på min Runkeeper – jag vill bara springa i min egen takt. Löpningen är en slags trygghet för mig. 

Varför tror du att så många unga kvinnor springer nu?
– Det är verkligen jätteroligt och det har blivit som ett community på sociala medier. Jag tror att det är en av anledningarna. Men jag tror också att vi tjejer supportar varandra, vi pratar inte så mycket om tider som killarna – det behöver inte vara så prestationsinriktat och det gör att det är lättare att komma igång. Alla som springer är vinnare. Det är så fint med löpningen.

 

Alva Brolinson, 21 år

Slowrunning har fått mig att älska löpning

Alva Brolinson på en löprunda med familjens jaktlabrador.

– Jag började springa lite under pandemin när mitt gym stängde. Då sprang jag en skogsrunda här hemma på lite drygt 2 kilometer varje vardag.

Efter pandemin tog Alva en paus på något år men har nu kommit igång med löpningen igen. I somras hoppade hon på en onlinekurs i Slowrunning ”Lär dig älska löpning på 100 dagar”. Slowrunning innebär att du springer riktigt lugnt.

– Jag tyckte att det verkade roligt – och just det att man kan springa helt i sin egen takt. Inte för snabbt. Och att det gör att man lättare håller sig skadefri. Jag fick ett schema att följa under de 100 dagar som kursen pågick. Att ha ett schema gjorde att det blev väldigt lätt att gå ut och träna – det var riktigt kul. Det var också skönt att dra ner på tempot i löpningen, jag har tidigare skadat mig, och vill undvika det. Jag har absolut fått upp min kondition även fast jag springer mycket lugnare nu.

Har du några mål med din löpning?
– Jag springer för att må bra fysiskt och psykiskt. Någon gång kanske jag springer ett lopp, men just nu är det välmåendet som är viktigast. Jag springer 4-5 gånger i veckan och har verkligen fortsatt med det här lugna tempot för att inte överbelasta mig. Behöver jag gå så gör jag det. Men jag springer längre sträckor nu  – och  har hoppat på en ny slowrunning kurs med målet att springa 45 km nästa augusti.

Vad betyder löpningen för dig?
– Den betyder väldigt mycket. Jag orkar röra på mig mer och har fått bättre kondition. Jag har också blivit mycket gladare av löpningen. blivit gladare när jag är ute och tränar. Jag springer oftast ensam, men tar med mig hunden ibland. Och det händer att mamma och pappa hänger med på en runda.

Varför tror du att så många unga kvinnor springer nu?
– Det är väldigt fritt – och man får välja själv hur långt och var man ska springa. Det funkar bra att göra både med vänner och ensam. Jag tror att den frihetskänslan betyder väldigt mycket.

Här kan du läsa mer om slowrunning.

 

Rebecca Callton Rentenaar, 26 år

Det är trendigt att vara hälsosam

Rebecca Callton är inte bara grundare till löpargruppen Runners High STHLM, och är även med i Marathongruppens initativ 50/50 som går ut på att lika många tjejer som killar ska delta i Stockholm Halvmarathon 2025.

– Jag har en bakgrund inom fotbollen så löpningen har alltid funnits där. Nu är det många år sedan jag slutade med fotbollen, men löpning och träning har jag fortsatt med, för att stärka kroppen och må bra.

Tidigt i våras startade Rebecca tillsammans med kompisen Veronica Nordin löparklubben Runners High Sthlm. På tisdagar och söndagar ger de sig ut på löprundor runt om i Stockholm.

– Det är även killar som springer med oss, men skulle säga att majoritet är tjejer, i åldrarna 20-30 år. Vi startade Runners High då vi ville skapa en gemenskap kopplat till träning och välmående, vi vet alla att träning och sociala sammanhang bidrar till bättre välmående.Träning blir dessutom roligare- och tiden går mycket snabbare när man tränar tillsammans. Vi har ofta 2-3 fart- och distansgrupper där alla är välkomna till oss oavsett erfarenhet. Det ska vara prestigelöst att springa.“

Vad betyder löpningen för dig?
– Löpning är frihet. Att jag kan röra mig dit jag vill, när jag vill. Det är enkelt. Jag försöker springa tre gånger i veckan, ibland mer ibland mindre, men kompletterar alltid med styrketräning för att undvika skador. Dessvärre har jag nu drabbats av löparknä, men hoppas kunna springa snart igen och gärna långt. I somras sprang jag ultravasan på 92 kilometer och inför nästa år blickar jag mot Paris Marathon och Göteborgsvarvet.”

Varför tror du att så många unga kvinnor springer nu?
– Jag tycker det är fantastiskt att så många hittar glädje i löpningen. Att det just nu är en trend som får människor att må bra - det är så fint och bra. Jag tror att det dels beror på sociala medier och typ clean girl trenden som dels handlar och uppmuntrar till träning men även välmående. Löpning är kul och enkelt, men framförallt lättillgängligt då du inte behöver boka exempelvis en padelhall, utan det är bara att sätta på dig skorna och ge dig ut.

Nyfiken på Runners High STHLM, läs mer här.