Defar öppnar för maran efter världstid i Stockholm

Mitt under Stockholm Marathon i lördags gjorde etiopiska världslöparen Meseret Defar debut på 10 000 meter på Stockholms Stadion. I framtiden kanske Defar kommer till Sveriges huvudstad för att springa de 42 195 meterna, i vilket fall som helst är hon sugen på en maratonsatsning inom några år.

– I framtiden kanske jag kommer hit och springer maraton. Efter OS i London 2012 vill jag satsa på maratondistansen, berättar Meseret efter att ha slagit världsårsbästa med 31.07.34 i sitt debutlopp över 10 000 meter.
Loppet var speciellt arrangerat för Defar som har en unik relation till Stockholm. I vintras satte hon världsrekord på 5 000 meter inomhus i GE Galan i Globen

Meseret Defar, från Etiopien, är mest känd för sina lopp över 5 000 meter, där hon bland annat har ett OS-guld från OS i Aten 2004 och ett VM-guld från Osaka 2007.
Men nu är hon alltså sugen på att dubblera vid VM i Berlin i augusti.
– Jag är inte nöjd med loppet. Det var för varmt, men mest besvärlig var vinden, säger Meseret Defar efter lördagens lopp där den väntande maratonpubliken fick se en av världens bästa kvinnliga långlöpare.
Målsättningen var satt till att gå under 30 minuter.
– Hade loppet gått på kvällen och det hade varit lite svalare så hade jag haft större chans att klara det, berättar en besviken Meseret Defar.

Om Defar får nöja sig med att springa 5 000 meter i VM återstår att se. Men ett världsårsbästa är inte fy skam och lär nog räcka för en VM-start även på 10 000 meter.
– Blir det så siktar jag på guld på båda sträckorna, säger Meseret och flaggar för en framtida maratonsatsning.
– Efter OS i London kommer jag att springa maraton, lovar Meseret Defar som om ett antal år kanske gör sällskap med de 18 000 andra på Stockholms gator.