De bästa råden för GöteborgsVarvet
På lördag är det dags. Över 50 000 löpare ger sig iväg i GöteborgsVarvet. Det kan vara lätt att ryckas med i startögonblicket, speciellt om du är förstagångslöpare. Marathon: se:s coach Peder Lindberg ger de bästa råden för att du ska ta dig i mål med hedern i behåll.
– Det klassiska är att bli övertänd och ge sig ut i för hög utgångsfart. Speciellt om det är ditt första GöteborgsVarv, säger Peder Lindberg som själv löpt Varvet många gånger och återigen kommer att stå på startlinjen i 2009 års lopp.
Du är laddad, formen är på topp, det är intensivt, du tar en bra position, pulsen skenar iväg och pang så är du iväg i förhoppningsvis lagom fart. I starten är det lätt uppför i 100 meter, sedan är det nedför i 150-200 meter. Där gäller det att inte tokrusa.
– Efter någon kilometers löpning kommer det en stigning. Det är många som springer sig stumma redan där. Då blir det inte en rolig eftermiddag.
Nästa tuffa utmaning är Älvsborgsbron efter fem kilometer och vid 14 kilometer kommer Götaälvsbron.
– Det gäller att inte rusa på när det går uppför. Sänk farten och ta kortare steg. Det du förlorar i fart, vinner du i energi, förklarar Peder Lindberg.
På Avenyn vid 16 kilometers löpning, med bara fem kilometer kvar, kommer en lång tärande uppförsbacke som i och för sig inte är så brant.
– Avenyn suger rätt bra när du är trött. Det är en liten stigning över hela Avenyn. En del tar i för kung och fosterland, eftersom det brukar stå mest folk där och heja på.
Vad är det viktigaste för att göra ett bra lopp?
– A och O är att göra ett så tidsmässigt jämnt lopp som möjligt.
Om du ändå känner att du har gått ut för hårt?
– Det beror på var du befinner dig på banan. Är det bara någon kilometer kvar så kanske du kan bita ihop och ändå kämpa dig i mål. Annars är det bara att jogga eller gå eller i värsta fall bryta om du känner dig dålig och har långt kvar. Det kommer fler chanser och kanske har du lärt dig något.
Vad kan vara en realistisk målsättning för en förstagångslöpare som har snittat tre pass i veckan inför loppet?
– En tid mellan 1.50 och två timmar beroende på bland annat ålder och talang förstås.
Är kosten något att tänka på?
– Jätteviktigt. Drick vatten, ät en varierad kost och fyll på med kolhydrater och fett. Nu är två mil inte samma ansträngning som att springa ett maratonlopp, men man brukar säga att kroppen börjar tära på sig själv efter 1,5 timmes löpning. Så visst behövs det lite extra i depåerna, speciellt om du är förstagångslöpare.
Vad siktar du själv på?
– Förra året sprang jag på 1.30.06. Det var lite retligt. En del säger att skamgränsen går vid 1.30 så det är mitt mål i år, säger Peder Lindberg.