Dags för en Dubbel Bekele igen?

Kenenisa Bekele ska bevisa igen att han är världens bäste långlöpare. I Bryssel satsar han på att vinna båda loppen på Terräng-VM, världens hårdaste löpartävling, för tredje året i rad!

Det var just i Belgien som Bekele slog igenom. För tre år sedan hoppade Ostende in som reservarrangör för Terräng-VM efter att mul- och klövsjukan drabbat Irland där mästerskapet skulle ha avgjorts. Den då 18-årige etiopiern kom tvåa i det korta seniorloppet och vann juniorklassen dagen därpå. Efter det har Bekele briljerat i förmågan att springa två täta lopp. Såväl 2002 som 2003 vann han båda det korta och det långa seniorloppet ? en bedrift som ingen annan man lyckats med sedan det korta loppet introducerades för sex år sedan. Bekele bestämde sig för två veckor sen att försöka försvara båda titlarna.

? Jag har tränat så hårt att jag vill testa min form, deklarerar Bekele, vars form åtminstone redan räckt till ett världsrekord i år, på den udda distansen 5000 meter inomhus.

Terräng-VM:s långa seniorlopp, över 12 kilometer, är den klassiska sträckan, som betraktas som världens hårdaste lopp. Varje land får ställa upp med sex deltagare, i stället för tre som i de andra mästerskapen. De senaste åren har den östafrikanska dominansen varit total. Kenya har vunnit lagtiteln 18 år i rad, innan Etiopien bröt segerraden ifjol.

Eurosport sänder direkt från Bryssel lördag kl 13.30-14.45, söndag, kl 14-15.30

Terräng-VM:s hemsida