Dags för 50:e Vintermarathon

Nära 600 löpare är anmälda till Vintermarathon och Vinterloppet som avgörs på lördagen.

I helgen avgörs världens största maratonlopp i New York . I helgen avgörs också Sveriges fjärde största maratonlopp på Norra Djurgården.
Det handlar om klassiska Vintermarathon som nu genomförs för 50:e gången och därmed är sju år äldre än New York Marathon.

Vintermarathon arrangerades för första gången den 8 december 1963, då som klubbmästerskap för den anrika löparklubben Fredrikshofs IS.
Den yngste åskådaren vid det loppet var Tommie Nordh som var på plats för att heja på sin pappa.
På lördag är Tommie tävlingsledare för Vintermarathon.

Tävlingen började alltså som klubbmästerskap för Fredrikshof, men fick snabbt fler deltagare. 1969 överlät Fredrikshof ansvaret för Vintermarathon till Svenska Marathonsälskapet som är en intresseförening för maratonlöpare.

Sällskapet uppdrar numer åt den förening som vunnit lagtävlingen i Vintermarathon att arrangera loppet två år senare. Eftersom Fredrikshof hade det bästa laget för två år sedan svarar klubben för årets Vintermarathon.

Loppet avgörs på Norra Djurgården i Stockholm, precis som premiärloppet 1963.
Intresset är större än för 49 år sedan då endast ett tiotal löpare ställde upp.
Idag är 275 löpare anmälda. Med efteranmälan på lördagen bör denna siffra stiga till drygt 300.
Av svenska maratonlopp är den endast ASICS Stockholm Marathon (21 000 anmälda), Jubileumsmarathon (10 500) och Växjö Marahon (400) som är större.
Vintermarathon innehåller också en klass på 8 km, Vinterloppet, med drygt 300 anmälda.

Vintermarathon avgörs på en 8 km lång bana som löps fem varv plus ett extra kortare varv. Banan är flack, så det kan bli bra tider om vädret så tillåter.

Direktanmälan lördag 3 november kl. 08.30 – 10.30 vid restaurang Jakthornet som ligger på Fiskartorpsvägen 20, bortom Östermalms IP.

Start för Vintermarathon och Vinterloppet sker vid Fisksjöäng på Norra Djurgården kl. 11.00.